Robin Haase test zijn knie op Jersey

Robin Haase won op Jersey in de eerste ronde van de Brit Alex Bogdanovic: 6-4 en 6-2.

De 22-jarige prof hoopt in januari te kunnen meedoen aan de Australian Open.

Op de gok meldde Robin Haase (22) zich afgelopen vrijdag op Jersey. Na tevergeefs gehengeld te hebben naar een wildcard hoopte de Haagse tennisser op het Britse Kanaaleiland eindelijk zijn rentree te kunnen maken in het profcircuit. Die opzet slaagde. Na twee gewonnen kwalificatiewedstrijden bereikte hij het hoofdtoernooi van de challenger. En gistermiddag won Haase in de eerste ronde mede door een goed lopende opslag overtuigend van de Brit Alex Bogdanovic: 6-4 en 6-2.

Haase – begeleid door zijn coach Dennis Schenk, die ook met Thiemo de Bakker gaat werken – versloeg zondag de Fransman Jean-Noël Insausti en was maandag een klasse beter dan de Brit Marcus Willis: 6-4 en 6-4. „Zeker zondag in de eerste set speelde ik uitstekend en maandag heb ik slechts twee breakpunten tegen gehad. Ik ben dus tevreden”, vertelde Haase tegen het persbureau ANP.

Haase werd in juli 2008 – toen nog als nummer 67 van de wereld – geopereerd aan zijn knie. Na twee maanden herstel maakte hij in Ljubljana zijn comeback. Te vroeg, bleek achteraf. De tennisser reikte in Slovenië tot de halve finales, maar moest de week erop afzeggen voor de Davis-Cup-ontmoeting met Zuid-Korea. Zonder Haase plaatste Nederland zich wel voor de Wereldgroep.

Daarna begon een periode van grote onzekerheid voor de voormalige nummer één van Nederland. Haase richtte zich op een comeback op het Rotterdamse World Tennis Tournament, maar steeds maar weer kwam er vocht in zijn knie. Haase besloot in mei van dit jaar een kijkoperatie te ondergaan. Het gewricht werd schoongemaakt, maar al snel bleken de problemen niet verholpen. Haase was meerdere malen de wanhoop nabij. Hij bleef weliswaar hoop houden op een terugkeer, maar kon zich niet richten op een datum.

Haase sloot zich in september van dit jaar aan in Maastricht bij de trainingen van de Davis-Cupploeg voor de landenontmoeting met Frankrijk. Zicht op een rentree had de baseliner toen nog niet. Opnieuw kreeg hij met een terugslag te maken. Pas een paar weken geleden vond hij de tijd rijp om een comeback voor te bereiden. Haase: „Het vocht in mijn knie blijft terugkeren, maar uit trainingen waarbij ik om de punten speelde, bleek de afgelopen weken dat het binnen de perken blijft. Nu gaan we kijken hoe de knie zich hier houdt. Tot nu toe is de reactie goed. Maar ik moet weer wennen aan het spelen van wedstrijden.”

Haase probeerde de afgelopen weken een podium te vinden, maar is inmiddels zonder ranking en wordt niet zo maar bij toernooien toegelaten. „Ik begrijp dat ik niet meteen in het hoofdtoernooi van een challenger wordt toegelaten. Maar het viel me tegen dat ik als voormalig tophonderdspeler ook voor kwalificaties geen uitnodiging kreeg. In Jersey heb ik ook moeten wachten tot er uiteindelijk een plaatsje voor me vrij kwam”, aldus Haase tegen het ANP.

Haase wil deelnemen aan de Masters, half december in Rotterdam. Bij dat toernooi wordt hij in ieder geval toegelaten. Daar zal Haase de strijd aangaan met andere Nederlandse proftennissers. „Tot die tijd hoop ik toch nog een paar toernooien te kunnen spelen, maar het is natuurlijk afhankelijk van hoe deze test op Jersey verloopt. En ik moet blijven hopen op wildcards.”

Vanaf januari wil Haase gebruikmaken van zijn beschermde status die hem deelname garandeert aan acht proftoernooien in een tijdspanne van negen maanden. Tennissers met een ernstige blessure krijgen van de spelersvakbond ATP zo de kans ook zonder ranking grote toernooien binnen te stromen. Bij de Australian Open in Melbourne zou weer zijn eerste optreden op het allerhoogste podium moeten volgen. „Dat is wel de bedoeling, mits ik fit ben natuurlijk.”