Politicus India deelt 600 motorfietsen uit

Verkiezingen zijn uiterst belangrijk in ’s werelds grootste democratie en de 38-jarige oud-deelstaatpremier Madhu Koda van Jharkhand, dat rijk is aan kolen en ijzererts maar desondanks een van India’s meest achtergebleven deelstaten is, neemt ze dan ook zeer serieus. Als onafhankelijk kandidaat deelde hij afgelopen voorjaar bij de algemene verkiezingen in India zo’n 600 motorfietsen en 25 tot dertig auto’s uit onder zijn aanhangers. En werd hij herkozen voor het parlement in Delhi.

De onthulling over Koda’s vrijgevigheid is het laatste nieuws in het corruptieschandaal waarin hij en twee vrienden sinds enkele weken zijn verzeild geraakt. Koda wordt ervan beschuldigd als minister van Mijnen en Geologie, maar vooral als deelstaatpremier (2006-2008) zeker 360 miljoen euro te hebben verduisterd en weggesluisd. Sommige bronnen tellen er nog tientallen miljoenen euro’s aan zwart geld bij op.

Smeergeld dat hij ‘verdiende’ door onderhandse gunning van licenties voor mijnbouw of anderszins binnenschraapte, investeerde hij onder andere in hotels en goudbedrijven in Mumbai en onroerend goed in Kolkata, maar ook in het buitenland. Hij bezit een hotel in Thailand en een kolenmijn in Liberia.

Vorige maand werd Koda, van zeer eenvoudige komaf, aangeklaagd wegens witwaspraktijken en werden op verschillende plekken invallen gedaan. Vorige week, in het vooruitzicht op voorlopige hechtenis, werd de beklaagde zo ziek – last van misselijkheid en maagpijn – dat hij in een ziekenhuis moest worden opgenomen. Maar nu is hij kennelijk weer aan de beterende hand en zijn opsporingsambtenaren bezig hem aan de tand te voelen in zijn huis.

Jharkhand werd in 2000 afgesplitst van de deelstaat Bihar. Ook oud-deelstaatpremier Lalu Prasad van die deelstaat, die net zo arm is als Jharkhand, werd beschuldigd van grootschalige corruptie. Toen hij moest aftreden benoemde hij zijn vrouw tot deelstaatpremier. In het eerste nationale kabinet van premier Manmohan Singh werd Prasad vervolgens minister van Spoorwegen.