Paul Kuiken kan zijn advocaat niet betalen

De van fraude verdachte zakenman Paul Kuiken zegt dat hij niet in staat is een advocaat te betalen in de tegen hem lopende strafzaak. Kuiken, voormalige eigenaar van productiebedrijf Fan Media, verscheen vanochtend zonder advocaat voor de rechtbank Utrecht.

De strafzaak draait om faillissementsfraude rond Fan Media. Justitie beschuldigt Kuiken ervan dat hij kort voor het bankroet in 2007 waardevolle activa heeft overgeheveld naar andere bedrijven.

Kuiken heeft in de voorbereiding op dit strafproces al twee advocaten gehad: Victor Koppe en Daan Doorenbos. Omdat Kuiken een verlangd voorschot van 100.000 euro niet kon opbrengen, heeft de laatste zich volgens de verdachte teruggetrokken. Desgevraagd bestrijdt Doorenbos deze lezing.

Kuiken zegt dat hij niet over „liquiditeiten” beschikt doordat hij veel geld is kwijtgeraakt aan eerdere strafzaken. Daarnaast is in het faillissement van automatiseringsbedrijf Landis, waarvan Kuiken bestuursvoorzitter was, beslag op zijn bezittingen gelegd.

Betrokken curatoren claimen 160 miljoen euro. Justitie vermoedt dat Kuiken de zaak-Fan Media wil traineren. De zaak is aangehouden tot eind januari.

Lees meer over de zaak-Kuiken op nrc.nl/economie