Ophef in Kenia over Ayaan-film

De Nederlandse filmproducent IDTV is gestopt met alle werkzaamheden in Kenia die verband houden met de verfilming van de biografie van een vrouw wier „levensloop sterk lijkt op die van Ayaan Hirsi Ali”. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd.

Eind oktober ontstond in Kenia beroering over de film met de werktitel The Promised Land, toen het weekblad The Friday Bulletin citeerde uit scriptteksten die acteurs tijdens de casting moesten voordragen. „Haweya grijpt de met goud versierde koran van de plank en geeft haar moeder er een draai om haar oren mee. ‘Ik veeg mijn reet er mee af! Hoor je me? Ik veeg mijn reet er mee af!’”

De woordvoerder van IDTV bevestigt dat de draai om de oren in een voorlopige versie van het script staat, maar ontkent dat het daaropvolgende citaat er deel van uitmaakt. „We hebben een lokaal bedrijf voor ons de casting laten doen en proefscènes laten spelen. Wat er precies gebeurd is, weten we niet. De regisseur van de film, Theu Boermans, is ook niet ter plaatste geweest.”

Nadat The Friday Bulletin had bericht over de castingactiviteiten, is in diverse moskeeën geageerd tegen het feit dat in Kenia aan een verfilming van het leven van Hirsi Ali werd gewerkt. De onrust was er mede de oorzaak van dat IDTV het project voorlopig heeft stilgezet, bevestigt de woordvoerder, „maar we waren ook nog niet tevreden over de kwaliteit van het script.” IDTV zal bij een hervatting van de werkzaamheden voor het project in elk geval niet meer terugkeren naar Kenia.

    • Bart Funnekotter