op nrcnext.nl

Brown blundert in briefje

De Britse premier Gordon Brown is in verlegenheid gebracht door een condoleancebriefje aan de moeder van een in Afghanistan gesneuvelde militair. Brown begon zijn handgeschreven briefje met de aanhef ‘Dear Mrs James’, hoewel haar achternaam Janes luidt. De naam van haar zoon was deels doorgekrast. Daarnaast bevatte de brief ettelijke spelfouten. Jacqui Janes stapte naar het boulevardblad The Sun. Die publiceerde eergisteren het briefje en gisteren een opname van het gesprek dat Brown met Janes voerde in een poging de schade te beperken.

Satire op Der Untergang

De beroemde scene uit Der Untergang, waarin Adolf Hilter ontploft als hij beseft dat de oorlog verloren is, leent zich goed voor satire. Zo goed zelfs, dat er eindeloos veel verschillende versies op YouTube staan. Hitler en zijn iPhone, Hilter houdt van wafels, etc. Op het blog zijn de leukste op een rij gezet.

Demoniseren is terug!

Het werkwoord ‘demoniseren’ is terug in het publieke debat. Het woord werd bekend in 2002, in de nasleep van de moord op Pim Fortuyn. De terugkeer van het woord, zo leert ook een blik in de archieven van de grootste dagbladen, begon vorige week. Toen noemde PVV-leider Wilders de minister van Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) en D66-leider Alexander Pechtold „handlangers van Mohammed B”. Reden: de minister had Wilders’ groeiende aanhang een gevaar voor de rechtsstaat genoemd. Pechtold noemde de PVV-leider een racist. Wilders: „PvdA en D66 hebben blijkbaar niks geleerd van de moord op Pim Fortuyn.” Deze week dook het woord opnieuw op na uitlatingen van zanger Herman van Veen.

Te koop: Modern Warfare

Gisternacht gingen bij de Media Markt in Rotterdam de deuren open voor de verkoop van de ‘grootste entertainmentrelease ooit’: de lancering van Call of Duty: Modern Warfare 2. Verwacht wordt dat de game het verkooprecord van Grand Theft Auto (310 miljoen dollar op de eerste dag) gaat verbreken. Free Record Shop heeft al aangegeven nog nooit zo veel zogenoemde pre-orders te hebben ontvangen. Producent Activision pakte de release in Rotterdam groots aan.