Merkel bij herdenking 'Grande Guerre' in Parijs

Eenennegentig jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog heeft Angela Merkel vanmorgen als eerste Duitse bondskanselier de herdenking van de ‘Grande Guerre’ in Parijs bijgewoond. „Wij zullen nooit vergeten hoe de Fransen hebben moeten lijden door de Duitsers”, zei Merkel bij de Arc de Triomphe.

De herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918 is in Frankrijk altijd belangrijker gebleven dan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks is 11 november een vrije dag, waarop de president de vlam van de Onbekende Soldaat ontsteekt. Dat deed Sarkozy dit jaar met Merkel.

De Franse president zei dat de Eerste Wereldoorlog voortaan niet meer herdacht wordt als „de overwinning van een volk op een ander, maar als een beproeving die even verschrikkelijk was voor de een als de ander”.

Merkels voorgangers Kohl en Schröder wezen in 1988 en 1998 Franse uitnodigingen voor 11 november af. In september 1984 herdacht Kohl met president Mitterrand de slag bij Verdun. Hun foto, hand in hand op de begraafplaats Douaumont, werd een symbool voor de Frans-Duitse verzoening.

De laatste jaren wordt de Frans-Duitse samenwerking bekritiseerd om het uitblijven van nieuwe projecten. Vorig jaar kondigde Sarkozy na het overlijden van de laatste Franse oud-strijder aan, dat hij van 11 november een feest van de Frans-Duitse verzoening wilde maken. Dat initiatief viel samen met hernieuwde oriëntatie van Parijs op Berlijn, nadat Sarkozy aanvankelijk meer mikte op Londen.

Volgens medewerkers moet ook Sarkozy’s bewering, dat hij op 9 november 1989 bij de val van de Muur in Berlijn was, worden gezien als bewijs van zijn betrokkenheid bij Duitsland. Sarkozy’s toenmalige reisgezel Jean-Jacques de Peretti heeft het bericht bevestigd van persbureau AFP, dat zij pas op 16 november in Berlijn waren.