kort

Britse bank Lloyds gaat nog eens 5.000 banen schrappen

Londen. De Britse Lloyds Banking Group (LBG) schrapt tot eind volgend jaar nog eens vijfduizend banen. De bank, voor 43 procent eigendom van de staat, zegt ook een aantal maatregelen te nemen om het banenverlies te verzachten. Zo zal er een herschikking komen van het stafpersoneel, terwijl contractanten en ander tijdelijke medewerkers ontslag krijgen. Daarmee wil de bank het verlies aan vaste arbeidsplaatsen beperken tot 2.600. De afslanking maakt deel uit van een reeks maatregelen om de integratie met de bank HBOS verder te stroomlijnen. Het totaal aantal banen dat LBG, in januari ontstaan uit Lloyds TSB en HBOS, sinds dit jaar schrapt, komt daarmee op 13.000. (ANP)

SNS Reaal boekt na jaar weer winst

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. SNS Reaal heeft in het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van 26 miljoen euro. Het is de eerste keer in ruim een jaar dat het bedrijf een positief resultaat heeft behaald. De bank en verzekeraar uit Utrecht heeft veel last gehad van de gevolgen van de financiële crisis. Het concern moest een jaar geleden aankloppen bij de overheid en zijn eigen aandeelhouder, Stichting Beheer SNS Reaal, voor een kapitaalinjectie van in totaal 1,25 miljard euro. SNS zal eind november 250 miljoen van deze injectie terugbetalen. De winst over de maanden juni, juli en september kwam vooral uit de verzekeringstak. „De solvabiliteit en winstgevendheid bij Reaal Verzekeringen en Zwitserleven herstelde zich in het derde kwartaal”, zei topman Ronald Latenstein in een verklaring. SNS gaf geen precieze cijfers voor de verzekeringsactiviteiten, noch voor de resultaten van de banktak.

Corporatie in nood wil steun vragen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De noodlijdende woningcorporatie SGBB in Hoofddorp (6.000 huurwoningen) verwacht dat zij eind deze maand saneringssteun aanvraagt bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). SGBB is bezig de benodigde cijfers te verzamelen en scenario’s te maken voor de aanvraag, zegt interim-bestuurder Karin Rosielle van SGBB. De corporatie heeft over 2008 een verlies van naar schatting meer dan 300 miljoen euro geleden als gevolg van afboekingen op vastgoedprojecten en bezittingen, die samenhangen met de vorige bestuurder. Die is eind 2008 aan de kant gezet. SGBB heeft een landelijke vergunning, in tegenstelling tot de meeste van de ruim vierhonderd Nederlandse corporaties, die lokaal of regionaal werken. De corporatie in Hoofddorp is gespecialiseerd in ouderenhuisvesting. Twee maanden geleden deed een consortium van drie corporaties onder leiding van Woonzorg Nederland een financieringsaanbod. Zij willen bezittingen van SGBB overnemen en een lening van 104 miljoen euro geven om het negatieve eigen vermogen aan te zuiveren. Dit plan bevat volgens Rosielle nog steeds te veel onzekerheden voor haar en voor de raad van commissarissen om ermee akkoord te gaan.