kort

Doelman Robert Enke van Duits nationaal voetbal overleden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Duitse doelman Robert Enke is gisteren overleden. De voorzitter van Hannover 96, Matin Kind, heeft dat nieuws bekend gemaakt. De doelman kwam om het leven bij een spoorwegovergang. Het was gisteravond niet duidelijk of het om zelfmoord of om een ongeluk ging. De international is 32 jaar oud geworden. Enke speelde acht interlands voor Duitsland. Dit jaar was de keeper de vaste keus van bondscoach Joachim Löw. Door een bacteriële infectie moest Enke de laatste interlands missen. De doelman debuteerde in het betaald voetbal bij Carl Zeiss Jena. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan bij Borussia Mönchengladbach, Benfica, Barcelona, Fenerbahçe, Tenerife en Hannover. Enke speelde afgelopen zondag nog een competitieduel tegen HSV. Enke was getrouwd en had een dochter die in 2006 op tweejarige leeftijd stierf.

Brama voor het eerst in selectie Oranje

NOORDWIJK. Bondscoach Bert van Marwijk heeft Wout Brama gisteren toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterlands tegen Italië (14 november) en Paraguay (18 november). De 23-jarige middenvelder van FC Twente debuteert bij Oranje. Hij maakte vorig seizoen al wel deel uit van Nederland B. Brama is de vervanger van David Mendes da Silva, die zich maandag met een hamstringblessure afmeldde. Demy de Zeeuw is niet beschikbaar omdat hij in een ziekenhuis zijn amandelen heeft laten pellen. Brama wordt met zijn uitverkiezing beloond voor zijn goede prestaties bij FC Twente, de koploper van de eredivisie. Brama verscheen gisteravond nog niet op de eerste training van het Nederlands elftal in de aanloop van beide oefeninterlands. (ANP)

Shirtsponsoring in de eredivisie: 43 miljoen

HILVERSUM. De achttien clubs in de eredivisie ontvangen dit jaar gezamenlijk een recordbedrag van 43 miljoen euro aan shirtsponsoring. Dat blijkt uit cijfers die het sportmarketingbureau Sport+Markt gisteren presenteerde. De Nederlandse voetbalcompetitie neemt daarmee de vijfde plaats in Europa in, nog voor de clubs uit de Franse Ligue 1, die met elkaar 37,8 miljoen euro opstrijken. Vorig jaar ontvingen de eredivisieploegen 42 miljoen euro. Duitsland voert de ranglijst aan met 108,6 miljoen euro aan shirtsponsoring. Bijna eenvijfde daarvan komt voor rekening van Bayern München. T-Mobile betaalt de club van trainer Louis van Gaal 20 miljoen euro om op de shirts te mogen staan. De Engelse clubs verdienen 83,5 miljoen euro. Italië (74 miljoen) en Spanje (48,6) blijven Nederland ook nog voor. (ANP)

Chinese Zheng zwemt wereldrecord 50 rug

STOCKHOLM. De Chinese zwemster Zhao Jing heeft gisteren bij wereldbekerwedstrijden kortebaan in Stockholm het wereldrecord op de 50 meter rugslag verbeterd. Zhao Jing tikte in de series aan na 26,08 seconden en met die tijd dook ze 0,09 seconde onder het oude record, dat de Australische Marieke Guehrer vrijdag in Moskou vestigde. (ANP)

Twee jaar celstraf voor trap in gezicht

KULMBACH. Een 23-jarige Duitser uit Kulmbach moet flink boeten voor de schop die hij tijdens een voetbalwedstrijd in het gezicht van een tegenstander gaf. Het gerechtshof in Bayreuth veroordeelde de man gisteren tot twee jaar gevangenisstraf. De rechters beoordeelden de trap als ernstige lichamelijke mishandeling. Het slachtoffer liep destijds levensbedreigende verwondingen op. (ANP)