kort

Oppositie Moldavië boycot stemming over een nieuwe president

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De verkiezing van een nieuwe president in het Moldavische parlement is gisteren mislukt. Dat meldt de Russische nieuwssite ITAR-TASS. De oppositionele Communistische Partij (CP) van oud-president Voronin boycotte de stemming en de pro-westerse regeringscoalitie beschikt zelf niet over voldoende stemmen om een president te kiezen. Enige kandidaat was Marian Loepoe, voormalig lid van de CP en leider van een van de coalitiepartijen. Er volgt nu een tweede stemming. Als die ook niets oplevert, moeten nieuwe parlementsverkiezingen worden gehouden.

Obama gaat voorlopig niet naar Hiroshima

TOKIO. De Amerikaanse president Barack Obama wil op enig moment tijdens zijn presidentschap de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki bezoeken, maar zei in een interview met een Japanse tv-zender daar tijdens zijn komende bezoek aan Japan, op vrijdag en zaterdag, geen tijd voor te hebben. „De herinneringen aan Hiroshima en Nagasaki zijn in het geheugen van de wereld gegrift en het zou een eer zijn deze steden te bezoeken gedurende mijn presidentschap”, aldus Obama. De roep om een bezoek aan de steden, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door atoombommen werden vernietigd, is gegroeid nadat Obama in april zijn visie op een kernwapenvrije wereld ontvouwde en hij vorige maand de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. (Reuters)

Rechtenorganisaties mogelijk uitgezet

Moskou. Twee prominente Russische mensenrechtenorganisaties, de Moskou Helsinki Groep en de Beweging voor Mensenrechten, worden mogelijk uit hun kantoren in Moskou gezet. De gemeente heeft bij de rechter om een uitzettingsbevel gevraagd omdat de mensenrechtenorganisaties zonder toestemming hun panden, die zij huren van de gemeente, hebben verbouwd. De organisaties zitten respectievelijk sinds 1996 en 1997 in de in erbarmelijke staat verkerende gebouwen. Volgens de organisaties zijn de stappen van de autoriteiten politiek gemotiveerd. De Russische ombudsman heeft de situatie „onacceptabel” genoemd. Onduidelijk is nog wanneer de rechter uitspraak doet. (AP)

Vier tieners opgepakt in Zuid-Ossetië

Tbilisi. In de opstandige Georgische regio Zuid-Ossetië zijn maandag vier etnisch Georgische jongeren gearresteerd. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt. Het gaat om vier jongens in de leeftijd van 14 tot 17 jaar, die zich illegaal in het grensgebied zouden hebben begeven. De vier droegen volgens de Zuid-Osseetse autoriteiten granaten en andere explosieven bij zich, maar de jongens ontkennen dat. De waarnemersmissie van de EU in Georgië heeft bezorgd gereageerd op de arrestaties. De grens tussen Georgië en Zuid-Ossetië is onduidelijk gedefinieerd. (AP)