kort

Wilders: bedreiging Herman van Veen om NSB-uitlating kwalijk

DEN HAAG. Geert Wilders verwerpt alle bedreigingen die mogelijk vanuit zijn achterban zijn geuit richting zanger Herman van Veen. „Hij dient absoluut niet te worden bedreigd en als dat wel het geval is, vind ik dat zeer kwalijk”, stelde de PVV-leider gisteren. Van Veen zei maandagavond in het tv-programma Pauw & Witteman dat hij duizenden mails heeft gekregen waarin „hele nare, beangstigende dingen” staan. Aanleiding is een bericht in De Telegraaf, waarin stond dat de zanger tijdens een bijeenkomst in Utrecht over de val van de Berlijnse Muur de PVV heeft vergeleken met de NSB. Volgens Van Veen ligt het anders; in een toespraak over totalitaire systemen zou hij hebben gezegd dat de PVV niet mag worden als de NSB. (ANP)

Recordjackpot valt in provincie Utrecht

Den Haag. De grootste loterijprijs ooit in Nederland, de megajackpot van de Staatsloterij van 27,5 miljoen euro, is gisteravond gevallen op een heel lot van een inwoner in de provincie Utrecht. Het was de vierde keer dat de jackpot op het maximum van 27,5 miljoen euro belastingvrij stond. Bij voorgaande trekkingen viel de prijs steeds op een eenvijfde lot. Na kritiek op haar reclame benadrukte de Staatsloterij dat winnaars met eenvijfde lot ook ‘slechts’ eenvijfde van de jackpot krijgen. (ANP)

Elf jaar geëist voor dubbele bijlmoord

Haarlem. De officier van justitie heeft gisteren voor de rechtbank in Haarlem elf jaar celstraf geëist tegen een 64-jarige vrouw uit Badhoevedorp. De vrouw heeft toegegeven dat zij 5 september vorig jaar haar man (61) en dochter (22) in hun slaap met een grote bijl heeft gedood. K. heeft gezegd dat ze haar man en dochter heeft vermoord om hun het verdriet te besparen van haar zelfmoord. De vrouw probeerde zich na de moorden van het leven te beroven door tegen een boom te rijden. Volgens het Openbaar Ministerie is er geen direct verband met haar gebruik van een antidepressivum Seroxat. (ANP)

‘Bureau Jeugdzorg niet meer nodig’

Den Haag. De Bureaus Jeugdzorg kunnen dicht. De hulpverlening moet komen vanuit de Centra voor Jeugd en Gezin, die onder gemeenten vallen. Dat zegt Bart Eigeman, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, in een interview met het tijdschrift Zorg en Welzijn. Volgens Eigeman moet hulpverlening dichtbij het kind en het gezin komen. De uitvoering van ‘gedwongen’ jeugdzorg, zoals jeugdbescherming en jeugdreclassering, vindt Eigeman een taak voor het Rijk. (ANP)

Justitie luistert onverminderd af

Den Haag. Justitie heeft in de eerste helft van dit jaar 13.223 telefoonnummers afgeluisterd. Gemiddeld liepen er dagelijks 2.254 taps. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. In 80 procent van de gevallen werd een mobiele telefoon afgetapt. Bij de overige 20 procent ging het om gesprekken via een vaste telefoonaansluiting. Het is de eerste keer dat de minister de tapcijfers over een half jaar geeft. (ANP)