kort

Genoom ontcijferen weer iets goedkoper: het kost nu 2.930 euro

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het in kaart brengen van het DNA van een persoon is weer goedkoper geworden. Het bedrijf Complete Genomics heeft drie menselijke genomen uitgezocht (‘gesequenst’) voor gemiddeld 4.400 dollar (2.930 euro) per genoom. Het Californische bedrijf beschreef zijn techniek vrijdag online in Science. Vorig jaar kostte het ontcijferen van een menselijk genoom nog zo’n 50.000 dollar. Twee jaar geleden was dat meer dan een miljoen. Bedrijven in de sequensindustrie beconcurreren elkaar om als eerste een genoom voor duizend dollar te leveren.Complete Genomics uit Californië verkoopt de gegevens aan laboratoria. Het bedrijf drukte de kosten, tot 4.400 dollar aan labmaterialen, met een techniek waarbij het DNA veel sneller is af te lezen door het op te rollen tot balletjes. Geen van de beschikbare sequenstechnieken is foutloos. Het Californische bedrijf berekende dat hun techniek op een heel menselijk genoom (drie miljard DNA-‘letters’) 22.000 tot 45.000 fouten maakt. De machine ziet dan een mutatie die er niet is.

Mierenkolonies vangen buren op

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Wanneer een kolonie mieren zijn koningin verliest, worden de overgebleven werksters in zeven van de tien gevallen door naburige kolonies opgenomen. Dat schrijven Deense onderzoekers in Proceedings of the Royal Society B (online 4 november). Afrikaanse (Dorylus) mierenkolonies hebben één grote koningin die alle eitjes legt waaruit de miljoenen werksters ontstaan. Als de koningin doodgaat, verdwijnt de kolonie snel. Normaal zijn naburige kolonies elkaar vijandig. Maar nu blijkt dat overgebleven werksters naar de buren gaan en daar snel volledig geïntegreerd zijn. Binnen enkele dagen raken ze hun oude koloniespecifieke geur kwijt.

Symbolen in zelfde hersengebied als taal

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Symbolische gebaren worden in dezelfde hersengebieden verwerkt als taal. Van gebarentaal voor doven was dat al bekend. Het blijkt nu ook zo te zijn voor gebaren die een handeling nabootsen (zoals ‘dop losdraaien’) of die een symbolische betekenis hebben (zoals het sst-gebaar met de vinger tegen de lippen). Het Amerikaanse onderzoek verscheen in Proceedings of the National Academy of Sciences.