Klopt het dat hondjes wel eens een pootje vergeten ?

Eerst dacht ze dat ze het niet goed zag, omdat ze over het algemeen heel snel lopen. Maar toen Martje Donis uit Utrecht goed keek, zag ze het toch echt. Sommige kleine honden gebruiken maar drie pootjes en niet vier. „Volgens mij vergeten ze af en toe een achterpootje.”

Op de hondenschool komt inderdaad een enkele keer een kleine hond die soms even op de twee voorpootjes en één achterpoot loopt. Lémone Vijfhuizen van Honden Opleiding en Gedragscentrum Zeeland ziet dat vooral bij de jackrussellterriër.

Voortbeweging bij een dier wordt gang genoemd, vertelt Anja Aartsen, honden- en paardenfysiotherapeut in het Drentse Annen. En een gang kenmerkt zich door een herhaling van een bepaalde volgorde waarin de poten geplaatst worden.

Zo heb je de symmetrische gangen stap en draf en de asymmetrische gang galop. Bij een asymmetrische gang bewegen de poten van de ene lichaamshelft in een andere volgorde dan de poten aan de andere zijde, beide lichaamshelften verrichten zo een ongelijke hoeveelheid arbeid. Aartsen: „Deze ongelijkheid is belastend en dat vangen de honden op door van poot te wisselen.”

Hoe de honden van gang veranderen, bijvoorbeeld van draf naar galop, is voor iedere hond verschillend. Het hangt af van de bouw en de soepelheid van het beest.

Hondentrainer Sandra Hurkmans, geeft hondendanslessen bij de Kynologenclub Delft – en benadrukt geen bewegingsleerdeskundige te zijn. Zij vermoedt dat het pootjeoverslaan ook wel eens veroorzaakt kan worden door een kleine afwijking: patella luxatie. Een aandoening waarbij de knieschijf (patella) uit de kom schiet (luxatie), en vaak ook spontaan weer terugschuift, waarna de hond weer normaal loopt. „Dit komt bij jackrusselterriërs geregeld voor.”

Aartsen bevestigt dat problemen met de knieschijf een hapering in het looppatroon geven. „Soms komt het voor dat een knieschijf verkeerd schiet; tijdens een wandeling is er dan af en toe sprake van een strekbeweging van een achterpoot.” En dat komt ook voor bij grotere rassen.

Viola Lindner

    • Viola Lindner