Japanse toppoliticus laakt christendom

Ichiro Ozawa, secretaris-generaal van de regerende Democratische Partij van Japan (DPJ) en een van de invloedrijkste politici in het land heeft aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Japan harde noten gekraakt over de westerse samenleving. Deze wordt gedomineerd door het christendom, een geloof dat volgens Ozawa „gesloten en zelfingenomen” is. Dat geldt zijns inziens ook voor de islam, zij het in mindere mate. Volgens Ozawa, de belangrijkste strateeg van premier Hatoyama’s DPJ, is „de westerse samenleving met zijn christelijke achtergrond vastgelopen” .

Ozawa, die op de nominatie stond zijn partij te leiden bij de algemene verkiezingen van augustus maar door een fraudeschandaal een stap terug moest doen, zei dat de moderne samenleving „het zicht is kwijtgeraakt op de geest van de Japanse samenleving”, waarop het boeddhisme grote invloed heeft. Boeddhisme, zei Ozawa, leert de mensen hoe zij moeten leven en is de basis van het denken en de levenswijze van de Japanners. Ozawa deed zijn uitspraken in een ontmoeting met Yukei Matsunaga, de voorzitter van de Japanse boeddhistische federatie. De DPJ-politicus bezocht een oude boeddhistische tempel in het district Wakayama, circa 400 kilometers ten zuidwesten van Tokio. Ook premier Hatoyama leverde kritiek op de westerse samenlevingen. Tijdens zijn verkiezingscampagne legde hij het accent op yuai, broederschap, die in de samenleving moet zorgen voor het evenwicht tussen gelijkheid en vrijheid. Met de overwinning van de sociaal-liberale DPJ is Japan aan een nieuw politiek tijdperk begonnen. (AP)