Iran tegen Saoedische rol in Jemen

Iran heeft gisteren Saoedi-Arabië impliciet gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de opstand van shi’itische rebellen in Jemen. De Saoedische luchtmacht en artillerie bestoken de rebellen van de zaïditische sekte in Noord-Jemenitische grensprovincies.

Gisteren verklaarde de Saoedische onderminister van Defensie prins Khaled bin Sultan dat de aanvallen, die een week geleden begonnen, doorgaan tot de rebellen zich tot tientallen kilometers van de grens hebben teruggetrokken. Prins Khaled bracht, in militair uniform gekleed, een inspectiebezoek aan het gebied.

„De landen van de regio moeten ervoor waken zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden in Jemen”, zei gisteren de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, op een persconferentie in Teheran. „Diegenen die olie op het vuur gooien, moeten weten dat de opstijgende rook hen niet zal sparen.”

De Jemenitische regering beschuldigt Iran al geruime tijd van inmenging in het conflict aan de zijde van de rebellen. Teheran ontkent dat. De autoriteiten in Sana’a meldden vorige week een Iraans schip met wapens voor de rebellen te hebben onderschept, maar daarvan is sindsdien niets meer vernomen. Onafhankelijke bronnen zeggen tot dusverre weinig bewijs te hebben gezien van Iraanse wapensteun.

Een anonieme Saoedische regeringsadviseur zei gisteren dat de Saoedische marine een blokkade van de Rode Zeekust van Noord-Jemen heeft ingesteld. In Jemen zijn hoe dan ook wapens vrij en in grote hoeveelheden beschikbaar.

De zaïditische rebellie is in 2004 uitgebroken, onder andere als resultaat van de structurele achterstelling van het zaïditische hartland, en laait periodiek op. Het regeringsleger lanceerde drie maanden geleden ‘operatie Verschroeide aarde’ tegen de rebellen. Jemen is in meerderheid sunnitisch.

President Ali Abdullah Saleh zei zaterdag nog dat er „verzoening, noch bestand noch stopzetting van de oorlog” mogelijk is. Internationale hulporganisaties waarschuwen tegelijk dat de burgerbevolking in grote problemen is gekomen. Het aantal ontheemden, 150.000 sinds 2004, blijft groeien. Er zouden honderden mensen zijn gedood. Journalisten worden niet tot het strijdtoneel toegelaten. (AFP, AP, Reuters)