IJazz betaalt artiesten niet

Een kwart van de artiesten die een concert gaven op het Amsterdamse driedaagse jazzfestival IJazz is nog niet betaald. Het festival, dat begin juni met zes podia plaatsvond op de voormalige NDSM-scheepswerf , stelt de gages al maanden in het vooruitzicht.

IJazz heeft 15.000 bezoekers getrokken. Dat was de helft minder dan vorig jaar, toen het festival nog gratis toegankelijk was. Nu zorgde vooral het slechte weer op zondag voor tegenvallende bezoekersaantallen.

Onder de gedupeerden bevinden zich de Italiaanse saxofonist Stefano di Battista, saxofonist Susanne Alt, het Scallymatic Orchestra, Edwin Rutten en diverse leveranciers en festivalmedewerkers. IJazz erkent de openstaande rekeningen. Het had deze tweede editie, die voor het eerst niet gratis was, problemen fondsen te werven. „Vanwege de kredietcrisis haakten er veel af,” aldus Stichting SPPAN (Stichting Podium Promotie Amsterdam Noord) dat IJazz exploiteert. Zodoende werd er ‘creatiever’ gezocht bij particuliere sponsoren. Die moeten nog over de brug komen, zegt SPPAN. Ook wordt gewacht op geld van het stadsdeel Amsterdam-Noord en een belastingteruggave.

IJazz-programmeur DJ Maestro, Martijn Barkhuis, is ook nog niet betaald voor zijn werkzaamheden. Als mede-investeerder van het evenement zou hij tevens meedelen in de winst. ,,Ik geloof echt in dit muziekevenement", zegt Barkhuis. „Maar dat door mij geprogrammeerde musici nu wachten op hun geld betreur ik. En ik weet, vooral kleinere bands zijn hiervan de dupe.”

De jazzformatie Gare du Nord dwong vooraf aan hun concert een betaling af via de media. De band had nog een rekening openstaan van het jaar daarvoor. Ook artiesten als Room Eleven, Izaline Callister, Boris en saxofonist Benjamin Herman werden – op eigen verzoek – voor- en achteraf meteen betaald. „Hoe mooi dit initiatief ook is, bij dit soort nieuwe festivals neem ik nooit risico’s”, aldus Herman.

    • Amanda Kuyper