Half miljard winst ING

Bank en verzekeraar ING heeft in het derde kwartaal de winst fors zien stijgen. In totaal bedroeg de winst na belasting 499 miljoen euro. Een jaar geleden boekte het concern nog een verlies van 478 miljoen.

Dat heeft bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING vanmorgen bekendgemaakt. De cijfers zijn geen verrassing, omdat ING op 26 oktober al een deel ervan bekendmaakte. ING maakte toen ook bekend het bedrijf onder druk van Brussel op te splitsen in een bank en een verzekeraar, die te koop wordt gezet. ING moet tevens een deel van de bankactiviteiten splitsen en zelfstandig naar de markt brengen. Ook wordt de Amerikaanse tak van de succesvolle ING Direct-formule afgestoten.

ING kondigde aan de helft van de staatssteun van 10 miljard snel terug te betalen via een claimemissie van 7,5 miljard euro. Hommen voegde daar vandaag aan toe ook de resterende 5 miljard snel te willen aflossen met de opbrengst van de te verkopen verzekeringsactiviteiten in de komende vier jaar. ING wil van de steun af omdat de Europese Commissie het concern beperkt in zijn groei zolang de staat nog kapitaal in ING heeft zitten.

Hommen liet tevens weten dat de verzekeringstak op veel belangstelling van potentiële kopers kan rekenen. „Ik heb handen en voeten nodig om ze te tellen”, zei hij.