Genoom ontcijferen weer iets goedkoper: het kost nu 2.930 euro

Rotterdam. Het in kaart brengen van het DNA van een persoon is weer goedkoper geworden. Het bedrijf Complete Genomics heeft drie menselijke genomen uitgezocht (`gesequenst`) voor gemiddeld 4.400 dollar (2.930 euro) per genoom. Het Californische bedrijf beschreef zijn techniek vrijdag online in Science. Vorig jaar kostte het ontcijferen van een menselijk genoom nog zo`n 50.000 dollar. Twee jaar geleden was dat meer dan een miljoen. Bedrijven in de sequensindustrie beconcurreren elkaar om als eerste een genoom voor duizend dollar te leveren.Complete Genomics uit Californië verkoopt de gegevens aan laboratoria. Het bedrijf drukte de kosten, tot 4.400 dollar aan labmaterialen, met een techniek waarbij het DNA veel sneller is af te lezen door het op te rollen tot balletjes. Geen van de beschikbare sequenstechnieken is foutloos. Het Californische bedrijf berekende dat hun techniek op een heel menselijk genoom (drie miljard DNA-`letters`) 22.000 tot 45.000 fouten maakt. De machine ziet dan een mutatie die er niet is.