Figuranten gaan op in agressief scenario

Een grote oefening rond stadion Euroborg in Groningen werd gisteravond wel erg realistisch. Sommige figuranten namen hun rol van relschopper zo serieus, dat ze de politie niet meer met tennisballen maar met stenen bekogelden. De oefening werd daarop stilgelegd.

Dat het uit de hand kon lopen was ingecalculeerd, zegt een woordvoerder van de Hulpverleningsdienst Groningen, die de oefening organiseerde. „We hebben bewust voor een agressief scenario op het scherp van de snede gekozen. Als je 1.500 mensen de opdracht geeft het de politie moeilijk te maken, weet je dat ze daar wat te veel in op kunnen gaan.”

Het ging een half uur goed: figuranten liepen op de politie in en gooiden met tennisballen. Toen de ballen opraakten, raapte „een handjevol” deelnemers stenen. „Dat praat ik niet goed, maar we begrijpen de hectiek en het groepsproces dat ontstaat”, zegt de woordvoerder.

De ontspoorde oefening heeft volgens hem in elk geval veel beelden opgeleverd van de ontwikkeling van „spelletje” tot rel. De stenengooiers zijn aangesproken op het overtreden van de spelregels, maar zullen niet gestraft worden. „We hebben de chaos zelf gecreëerd”, vindt de organisatie.

De figuranten waren afkomstig van onder andere de gemeente Groningen, scholen en scoutingclubs. Het was de bedoeling dat zij tumult bij brand op de tribunes van het stadion naspeelden. Na een ontruiming zouden ze buiten het stadion een „probleem met de openbare orde” doen ontstaan.