EU kiest volgende week een president

Europese regeringsleiders hebben nog ruim een week de tijd om het eens te worden over de invulling van twee topfuncties in de Europese Unie. Als dat niet lukt, dan wordt hun verdeeldheid zichtbaar. Donderdag 19 november moeten ze naar Brussel komen voor een speciale vacaturetop, zo heeft EU-voorzitter Zweden vanmorgen bekendgemaakt.

Aanvankelijk hielden diplomaten in Brussel er rekening mee dat zo’n extra top al deze week zou zijn. EU-voorzitter Zweden hoopte snel consensus te bereiken over de vraag wie de eerste EU-president (vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders) en EU-minister van Buitenlandse Zaken (Hoge Vertegenwoordiger) in de geschiedenis mogen worden. Maar die consensus is er nog niet, zei de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt deze week. Door het stellen van een deadline zet hij zijn collega’s onder druk.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy konden de zaak vanmorgen opnieuw bespreken in Parijs, waar ze het einde van de Eerste Wereldoorlog herdachten. Het was voor het eerst dat een Duitse regeringsleider daar bij was. Sarkozy zei eerder dat hij met Merkel heeft afgesproken dat zij dezelfde kandidaat voor het presidentschap zullen steunen.

Vorige week meldden Belgische media dat de Belgische premier Herman Van Rompuy vrijwel zeker EU-president wordt. Hij zou de steun hebben van Frankrijk en Duitsland. Ook voor andere landen leek hij acceptabel. Maar Groot-Brittannië blijft vasthouden aan de kandidatuur van oud-premier Tony Blair, zo herhaalde diens opvolger Gordon Brown gisteren.

Premier Jan Peter Balkenende wordt ook nog steeds genoemd als mogelijke EU-president. Na afloop van een debat in de Tweede Kamer gisteren bevestigde hij dat hij de Zweedse premier al een aantal malen gesproken heeft over het invullen van de vacatures. Hij is tijdens die gesprekken niet gevraagd om voorzitter te worden, antwoordde Balkenende op vragen van journalisten.

De oppositie heeft een spoeddebat aangevraagd over het Poolse voorstel voor een openbare presentatie van de kandidaten voor de EU-topbanen. Door de volle Kameragenda zal dat debat niet voor de top van 19 november zijn.