Defensie krimpt selectie sporters fors in

De Defensie Topsportselectie wordt danig ingekrompen. Van de vijftien topsporters die momenteel onder contract staan, blijven er in 2014 minimaal zes of maximaal tien over. De afslanking is een gevolg van bezuinigingen bij het ministerie van Defensie.

Luitenant-kolonel buiten dienst Kees Meijll, interim-coördinator van de Topsportselectie, vertelde dat lopende contracten worden gerespecteerd, maar bij verlenging strengere criteria dan voorheen worden gehanteerd. Dat geldt ook voor het aantrekken van nieuwe sporters. Meijll: „Wij willen met minder sporters publicitair aantrekkelijk blijven. Daarom richten we ons in eerste instantie op de allerbesten in de populaire olympische sporten. Dat geldt onder meer voor atletiek en judo, twee sporten waarin we al actief zijn.”

De coördinator ontkent dat de bezuiniging een gevolg is van de negatieve publiciteit die het ontslag van turner Yuri van Gelder met zich meebracht. De ringenspecialist werd afgelopen zomer, conform de voorschriften van Defensie, ontslagen nadat hij bij een dopingcontrole op cocaïne was betrapt.

De selectie werd in 2003 opgericht met de bedoeling aan positieve beeldvorming van de krijgsmacht te doen en topsporters onbezorgd te laten sporten in combinatie met een militaire functie. Maximaal stonden achttien sporters onder contract en was het de bedoeling dat aantal tot 25 uit te breiden.

De ingreep van Defensie in de Topsportselectie is opvallend tegen de achtergrond dat de Tweede Kamer eerder dit jaar een motie van Joop Atsma (CDA) aannam, waarin ministeries worden opgeroepen banen en stageplaatsen voor topsporters te creëren. Dat verzoek werd mede gedaan in het kader van het Olympisch Plan 2028, dat de bedoeling heeft honderd jaar na ‘Amsterdam’ de Olympische Spelen opnieuw naar Nederland te halen.

Vanaf 1 januari 2010 keert Mark Huizinga, na een sabbaticaljaar, terug bij de luchtmacht. Het is de bedoeling dat de oud-judoka de leiding krijgt over de Topsportselectie. Meijll verwacht dat hij het bevel over jaar aan Huizinga kan overdragen, omdat die eerst de benodigde cursussen moet volgen.

    • Henk Stouwdam