De politieagent (2)

Andrej Dymovski, de klokkenluidende politiemajoor uit Novorossijsk, gaf gisteren, op de nationale Dag van de Politieman, een persconferentie In Moskou. Dat hij die stad  in zo’n korte tijd wist te bereiken mag een wonder heten, want toen hij op het vliegveld van Rostov aan de Don een ticket wilde kopen, bleek zijn creditcard ineens geblokkeerd.

Ex-politiemajoor Aleksej Dymovski. (Foto Reuters)

Ex-politiemajoor Aleksej Dymovski. (Foto Reuters)Ex-politiemajoor Aleksej Dymovski. (Foto Reuters)

Andrej Dymovski, de klokkenluidende politiemajoor uit Novorossijsk, gaf gisteren, op de nationale Dag van de Politieman, een persconferentie In Moskou. Dat hij die stad  in zo’n korte tijd wist te bereiken mag een wonder heten, want toen hij op het vliegveld van Rostov aan de Don een ticket wilde kopen, bleek zijn creditcard ineens geblokkeerd. Blijkbaar moest te allen tijde verhinderd worden dat hij als een moderne Michail Strogov zijn verhaal aan de tsaar zou  kunnen vertellen.

Maar Dymovski is een man met een missie en reed gewoon met de auto naar het Noorden. In Novorossijsk heeft hij tenslotte niet veel meer te zoeken en loopt zijn leven gevaar. Want de corruptie waarover hij het heeft gaat niet over een paar honderd roebel aan steekpenningen bij een verkeerscontrole, maar over enorme bedragen en over de hechte samenwerking tussen sommige gezagshandhavers en de lokale maffia. Niet voor niets wordt in Novorossijsk nu beweerd dat Dymovski door westerse geheime diensten is betaald, om met zijn bekentenissen Rusland te destabiliseren.

Tijdens zijn drukbezochte persconferentie vertelde Dymovski dat hij 150 uur audioopnames had van gesprekken op het politiebureau. Op die opnames hebben zijn collega’s het over het afpersen of  valselijk beschuldigen van onschuldige burgers. Sinds afgelopen april droeg hij dagelijks een klein opnameapparaat bij zich dat hij aanzette zodra hij het politiebureau binnenkwam.

Op de persconferentie kreeg Dymovski in het openbaar bijval van een andere politieman, die zijn verhaal onderstreepte. Ook ontvangt Dymovski sms’jes van collega’s die hem hun steun toezeggen. Veel belangrijker  is dat Doemavoorzitter en Poetinvertrouweling Boris Gryzlov van pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland vindt dat Dymovski’s beschuldigingen serieus moeten worden onderzocht. Gennadi Goedkov, Doemalid van de pro-Kremlinpartij Rechtvaardig Rusland en vicevoorzitter van de parlementscommissie voor veiligheidszaken prees Dymovski’s eenmansactie zelfs.

Een sleutelfunctie in Dymovski’s zaak wordt nu vertolkt door minister van Binnenlandse Zaken Noergalijev, een voormalige KGB- en FSB-officier. Hij behoort tot de conservatieve fractie in het Kremlin en bezit veel macht. Al enige tijd wordt door de verlichte krachten in het Kremlin geprobeerd hem te wippen, maar zolang hij de steun heeft van de oppermachtige vicepremier/Rosneft-baas Igor Setsjin en voorzitter van de Veiligheidsraad/ex-hoofd van de FSB  Nikolaj Patroesjev zit hij vastgekleefd aan het regeringspluche.

Dymovski hoopt nog altijd dat hij premier Poetin te spreken krijgt. Als hem dat lukt, dan is er iets bijzonders bereikt. Maar ook als het niet gebeurt is dat het geval, want vijf  jaar geleden zou een politieman nooit hebben gedurfd wat Dymovski nu doet.

(voor een korte impressie  van de persconferentie zie de link van grani-tv.ru:  930)

    • Michel Krielaars