De facilitair ondernemer

Pepijn Reijnders (38)

Studie: Facility Management, Hogeschool Zuyd (1990-1994)Werk: facilitair ondernemerWoon-werk: een uur met de autoWerkt per week: zestig tot zeventig uurBrutomaandsalaris: 7.500 euro

Wat is facility management?

„Je regelt de huishouding van een klant. Dat kan gaan om een goede kantine, maar ook bijvoorbeeld om arbeidsvoorwaarden of huisvesting. Mijn klanten zijn niet alleen bedrijven, het kan ook een basisschool zijn.”

Welke bedrijven heeft u?

„Ik heb een bedrijf dat huismeesters levert voor gebouwen, zowel woningen als bedrijfspanden. Daar valt ook een dienst voor klusjesmannen onder. Voor mijn tweede bedrijf organiseer ik inkoop, beheer ik contracten en ben ik een meldpunt voor klachten over faciliteiten. De derde onderneming is een bureau voor trainees. Daar worden toekomstige facility managers twee jaar opgeleid. Daarna kunnen die bedrijven ze aannemen. Ik vind dat erg belangrijk, omdat ik merk dat er een gat zit tussen de opleiding en de praktijk. Je moet nog veel leren als je net je studie hebt afgerond.”

Had u dat zelf ook na uw studie?

„Ja, ik was daar de eerste jaren veel tijd mee kwijt. In mijn studietijd lag de nadruk op praktische zaken en leerden we eigenlijk weinig over management. Nu is het omgekeerd, de studenten weten vaak niet goed hoe de techniek werkt of hoe je een aanbesteding schrijft.”

Is zestig tot zeventig uur per week werken niet wat veel?

„Het is veel, maar zo ervaar ik het niet. Inhoudelijk moet je elke baan in veertig uur kunnen doen, maar als ondernemer komen daar nog uren bij. Als ik laat thuiskom van een bijeenkomst, heb ik niet het idee dat ik een avond heb doorgewerkt.”

    • Leendert van der Valk