A'dam wil twee schouwen voor kunst

Amsterdam wil twee kunstschouwen aanstellen. Eén die een visie ontwikkelt op de kunstinstellingen van ‘wereldklasse’, en één die adviseert over het subsidiëren van kunst met een ‘laboratoriumfunctie’.

Dat heeft de Amsterdamse Carolien Gehrels (Cultuur, PvdA) gisteren aangekondigd. Zij heeft de steun van het college van B en W.

De schouw voor ‘Wereldklasse’ moet volgens Gehrels een spraakmakende buitenstaander zijn die „wordt ingevlogen” om zijn visie te geven op de internationaal opererende instellingen. Maar het adviseren over de verdeling van de subsidies blijft een taak van de Kunstraad.

De kunstschouw voor ‘Laboratorium’ gaat wel adviseren over het verdelen van subsidies. Dit moet een soort scout zijn die het Amsterdamse kunstenveld goed kent en vernieuwingen op het gebied van ict, creatieve industrie en design kan aanjagen.

De rol van de Amsterdamse Kunstraad verandert ook. Deze moet niet alleen een artistiek-inhoudelijke beoordeling geven van de kunstinstellingen, maar ook hun zakelijke kwaliteit laten meewegen, zoals de Amsterdamse Rekenkamer eerder adviseerde, evenals hun belang voor de stad en het publieksbereik.

De gemeenteraad zal zich de komende weken uitspreken over de plannen. De SP is vooralsnog kritisch. Laurens Ivens, de pas gekozen lijsttrekker in Amsterdam, vreest dat er een „nieuwe bureaucratische laag” wordt gecreëerd. GroenLinks en de PvdA zijn gematigd positief. Andere fracties hebben nog niet gereageerd.

Lees de notitie over de nieuwe kunstenplansystematiek op www.nrc.nl/kunst