7 redenen om uit te gaan

1 muziektheater

A Midsummer Night’s Dream

Groningen: De Oosterpoort. Tijd: 20.15u. www.de-oosterpoort.nl

Het Nederlands Blazers Ensemble maakt samen met de Ashton Brothers een bewerking van Shakespeares sprookjeskomedie A Midsummer Night’s Dream, met muziek van o.a. Mendelssohn. De Ashtons gebruiken acrobatiek en andere vormen van variété als aanleiding voor onnavolgbare, absurdistische slapstickacts. Het Blazersensemble doet dat ook, maar dan heel anders.

2 film & lezing

Film en (on)recht

Amsterdam: Filmmuseum. Tijd: 20.00u. www.filmmuseum.nl

In deze eerste aflevering van de serie ‘Film en (on)recht’ geeft Ton Zwaan (Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies) een inleiding op Judgement at Nuremberg (Stanley Kramer, VS, 1961). In deze klassieker leidt opperrechter Spencer Tracy de rechtzaken uit 1947 tegen vier nazirechters.

3 muziek

I Am Kloot

Utrecht: Tivoli. Tijd: 20.30u. Kaarten: 16 euro. www.tivoli.nl

Het Engelse alt/indietrio I Am Kloot grossiert al jaren in mooi opgebouwde, melancholische popliedjes met de akoestische gitaar als basis. Zie www.iamkloot.com voor de overige drie Nederlandse concerten.

4 filmfestival

Noordelijk Film Festival

Leeuwarden. Van 11 t/m 15 nov. www.noordelijkfilmfestival.nl

Een programma met meer dan 150 films, o.a. nieuwe arthousefilms uit Scandinavië, Azië, Mexico en alles daar tussenin, de Interregio Competitie, workshops (o.a. film maken met je mobiel), filmdiners, mediakunst, het feest Sound=Vision en een cultavond. Openingsfilm: Das Weisse Band van Michael Haneke.

5 muziek

November Music 2009

Den Bosch. Van 11 t/m 15 nov. www.novembermusic.net

Concerten in uiteenlopende muziekgenres, van Asko|Schönberg tot songwriter Daniel Johnston, en van Amsterdam Sinfonietta tot ‘Pesthauch der Entropie’, een samenwerkingsproject tussen elektronicapioniers Mouse on Mars en de Zwitsers/Duitse componist Michael Wertmüller.

6 nieuwe media

Wow, wat gebeurt hier!

Tilburg: Kap Pur. T/m 19 dec, vandaag 11.00-18.00u. www.kappur.nl

Het werk van ‘new media artist’ Joseph Klibansky (Kaapstad, 1984) is grafisch, dynamisch, kleurrijk en fantasievol te noemen. Inspiratie haalt Klibansky vooral uit mode, design, steden, ultramoderne architectuur, magazines en reizen.

7 literatuur

In geuren en kleuren. ‘De neus’ van Gogol en ander fraais

Rotterdam: Theater Lantaren/Venster. Tijd: 16.00u. Toegang: gratis. www.lantaren-venster.nl

Ludiek programma over de Russische schrijver Nikolaj Gogol (1809-1852). Met een inleiding op het leven en werk van Gogol door Arie van der Ent, een toelichting op de werking van het reukorgaan door Ed van der Gaag, een presentatie door Bianca Milan over ‘De elektronische neus’, zelf snuffelen aan potjes met geuren, voorlezing van ‘De neus’, elf ‘Neuzen’ van Rotterdamse beeldend kunstenaars en een voorleesmarathon.