5 redenen om tv te kijken

Actresses Carmen Maura (L) and Penelope Cruz (R) are shown in an undated publicity photo from the film 'Volver' by Spanish director Pedro Almodovar. The film is one of 20 films in competition at the 59th International Film Festival in Cannes, which begins May 17, 2006 NO SALES NO ARCHIVE REUTERS/Handout REUTERS

1 Thema-avond

Thema: Wapens

Ned.3, 20.30-21.55u.

Wapens zijn afschrikwekkend, imponerend, intimiderend. De VPRO gaat op zoek naar antwoorden op verschillende vragen en werpt ook licht op de duistere kant van de zaak.

2 romkom

The Holiday

RTL5, 20.30-23.05u.

Twee vrouwen, ongelukkig in de liefde, ruilen van huis voor de Kerst. De rijke Amanda (Cameron Diaz) reist van haar droomhuis in zonnig LA naar het droomhuisje van eenvoudige Iris (Kate Winslet) in besneeuwd Surrey. En natuurlijk vinden ze ieder een man. (Nancy Meyers, 2006)

3 Spaanse furie

Volver

Canvas, 21.15-23.15u.

Of Penélope Cruz nu tomaten snijdt of een lijk vervoert; haar schoonheid voert de boventoon. De Spaanse regisseur Almodóvar filmt met zijn eigenzinnige mix van tragedie en humor. Volver gaat over een vurige vrouw, Raimunda, wier man wordt vermoord. Haar moeder, wier graf ze in de eerste scène verzorgt, keert terug naar de levenden. Of moeder dat als geest doet of niet, blijft lang in het ongewisse. (Pedro Almodóvar, 2006)

4 docu

Import: konijn op z’n Berlijns

Ned.2, 23.55-00.45u.

In het niemandsland van de Berlijnse muur ontwikkelde zich een enorme konijnenpopulatie. Er was genoeg te eten en er waren geen natuurlijke vijanden. Wanneer de muur in 1989 valt, moeten de konijnen plotseling een nieuwe plek zoeken in de grote onbekende stad en dat valt niet mee als je gewend bent te leven in een vrijheidsbeperkend systeem. De documentaire is een humoristische metafoor voor de geschiedenis van de muur van 1961 tot 1989.

5 zwart-wit drama

Good Night, and Good Luck

BBC1, 00.50-03.00u.

„Good night, and good luck.” Met die woorden sloot CBS-anchorman Edward R. Murrow altijd zijn legendarische televisieprogramma af. De zwart-witfilm van George Clooney gaat over aanvaringen van Murrow met senator McCarthy, die een nietsontziende strijd voerde tegen het ‘rode gevaar’. (George Clooney, 2005)