Zeker 130 'Talibaan' gedood in Kunduz

In de noordelijke Afghaanse provincie Kunduz zijn bij een grote operatie van Afghaanse en internationale militairen de afgelopen week zeker 130 Talibaanstrijders gedood. Dat zeggen woordvoerders van de NAVO-missie ISAF en de gouverneur van de provincie Mohammad Omar. Het betrof een van de zwaarste militaire operaties in het noorden dit jaar, en volgens de gouverneur de zwaarste in Kunduz in jaren.

Ongeveer 700 Afghaanse militairen, begeleid door vijftig buitenlandse militairen van wie de meesten Amerikanen, deden invallen in verschillende dorpen in het district Char Dara. De Talibaan hebben daar het afgelopen jaar stevige voet aan de grond gekregen. Het belang van de regio is toegenomen sinds de NAVO een alternatieve bevoorradingsroute voor de ISAF-missie in gebruik heeft genomen via Centraal-Azië en de noordelijke Afghaanse provincies. De Talibaan zeggen de konvooien te willen aanvallen, zoals zij dat ook doen bij de transporten via Pakistan en de Khyberpas. Voorheen was het noorden een van de meest stabiele regio’s van het land.

Duitse militairen hebben de leiding van de ISAF-missie in Kunduz, maar volgens een woordvoerder van de Bundeswehr waren zij niet betrokken bij de operatie. De Duitsers hebben geen mandaat voor offensieve operaties en leggen zich toe op wederopbouw. Onder de gedode strijders zouden acht commandanten van de Talibaan zijn. Volgens de NAVO zijn er luchtaanvallen ingezet maar zijn daarbij geen burgerslachtoffers gevallen. Ook zijn er geen slachtoffers onder de Afghaanse en westerse militairen.

In september vielen in Char Dara vermoedelijk tientallen burgerdoden bij een Amerikaans bombardement op twee door de Talibaan gekaapte tankwagens. Die aanval was aangevraagd door de Duitse commandant, die vreesde dat de tankwagens zouden worden gebruikt voor zelfmoordaanslagen. Duitsland heeft onlangs erkend dat niet alle procedures correct zijn gevolgd bij de aanval, maar zegt ook dat die wel noodzakelijk was. (Reuters, AP)