Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Over het verschil van mening tussen premier Balkenende en de Nationale ombudsman over de bevoegdheid van de laatste om onderzoek te doen naar het Kabinet der Koningin. En over de bevoegdheid van Balkenende om een klacht van Edwin de Roy van Zuydewijn (inzake het vermeende dwarsbomen door het Koninklijk Huis van zijn persoonlijk en zakelijk leven) ongegrond te verklaren. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over het wooninterventieteam van de gemeente Rotterdam dat woonfraude opspoort. Vorig jaar ontdekte het team 7700 gevallen.Ned.2, 20.25-20.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk en zijn tafelheer Hugo Borst ontvangen vanavond onder anderen cabaretier Theo Maassen die zijn voorstelling Zonder Pardon als speelfilm wil gaan verkopen. De muziek komt van Grote Prijsfinalist Celine Cairo. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Schaatslegende Ard Schenk vertelt over zijn biografie: hoe hij uitgroeide tot sportidool, Kees Verkerk, zijn kampioenschappen. Cabaretière Nilgun Yerli vertelt over haar nieuwe theaterprogramma. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

Busting the Berlin Wall. ZDF-docudrama over de methoden die Oost-Duitsers destijds gebruikten om door, over, onder of bezijden de Muur naar het Westen te vluchten. Canvas, 20.40-22.25u.

EADS - Autopsie einer europäischen Krise. Thema-avond over de European Aeronautic Defence and Space Company. Tot enkele jaren geleden was EADS een der grootste ondernemingen ter wereld: Airbus verkocht meer vliegtuigen dan Boeing, en de A 380 zou eerder op de markt verschijnen dan de superjumbo van de concurrent. In 2005 moest Airbus echter bekendmaken dat de oplevering wegens problemen werd opgeschort. De beurskoers van EADS kelderde, maar niet nadat – volgens justitie dankzij voorkennis – topman Noël Forgeard nog even 2,5 miljoen beurswinst zou hebben gemaakt. Documentaire richt zich ook op ander gebrek aan moraal bij het topmanagement, incompetentie, en de onzalige banden tussen politiek en bedrijfsleven. Wordt om 22.30u gevolgd door debat. Arte, 20.59-23.00u.

Koppen XL: Echte helden. Tijdens een patrouille in Afghanistan raken de Britse soldaten Andy en Tom ernstig gewond. De eerste verliest beide benen door een landmijn; Tom beide benen en een arm. Ze worden gevolgd vanaf het moment van de aanslag.Eén, 21.30-22.00u.

informatief

Horizon: Why do we talk? Taal maakt van mensen een unieke diersoort. Maar over het ontwikkelen van taal in onze jonge jaren is weinig bekend. Horizon praat met een jonge vader die elke seconde van de eerste drie jaar in het leven van zijn zoontje filmt om te ontdekken hoe we leren praten, met een autistisch talenwonder dat 20 talen spreekt, en met taalkundige Noam Chomsky. BBC 2, 22.00-23.00u.

L’or sauvage. Vierde aflevering in serie van zes waarin aandacht wordt besteed aan de verduurzaming van luxe goederen. Vanavond over koraal, dat met uitsterven wordt bedreigd. In Hawaï wordt zwart koraal tegenwoordig op diervriendelijke wijze en met inachtneming van regels ter bescherming van de soort geoogst.TV5, 22.22-22.49u.

amusement

Dexter. Vierde aflevering van dagelijks uitgezonden serie over psychopathische moordenaar Dexter Morgan. Vanavond begint de Ice Truck Killer foto’s op de plekken van zijn misdaden achter te laten. Die foto’s zijn identiek aan jeugdfoto’s van Dexter.Ned.3, 23.00-0.00u.

radio

Zaterdag jongstleden. Herhaling Zaterdagmatinee van vorige week. De Radio Kamer Filharmonie olv Kees Bakels speelt Pelléas et Mélisande van Jean Sibelius; Alexei Ogrintchouk is de solist in Mozarts Hoboconcert KV 314. Na de pauze Beethovens Trauermarsch uit ‘Leonore Prohaska’, en de Derde Symfonie van Franz Adolf Berwald.Radio 4, 20.02-22.59u.

Radio 6 live: Dulce Pontes. Nooit eerder uitgezonden opname van het World Roots Festival 1998. Dulce Pontes combineert fado met andere genres. Ze wordt begeleid door gitarist Leonardo Amuedo en trekzakspeler Kepa Junkera.Radio 6, 22.02-23.59u.