Vaccinatieprogramma fors uitgebreid

Den Haag : 10.11.2009 Minister Klink in huisartsenpraktijk De wasserij, aanwezig bij inentingen tegen Mexicaanse griep. © foto Roel Rozenburg Den Haag : 10.11.2009 Minister Klink in huisartsenpraktijk De wasserij, aanwezig bij inentingen tegen Mexicaanse griep. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Kinderen van zes maanden tot en met vier jaar kunnen een vaccinatie krijgen tegen Mexicaanse griep. Hun ouders krijgen volgende week een oproep van het consultatiebureau. Dat heeft minister Klink (Volksgezondheid, CDA) gisteren gezegd. Daarmee neemt hij een advies van de Gezondheidsraad over.

Baby’s tot een half jaar mogen de griepprik niet hebben. Huisgenoten kunnen wel gevaccineerd worden. Zo is de baby bij hen thuis ook beschermd.

Vrouwen die langer dan drie maanden in verwachting zijn, adviseert Klink dringend zich te laten vaccineren. Zwangere vrouwen konden het vaccin al krijgen, maar de oproep daartoe was vrijblijvender. „Er zijn nieuwe onderzoeksgegevens die laten zien dat het risico voor zwangeren toch hoger is”, aldus Klink.

Voor mensen uit eerder vastgestelde risicogroepen – 60-plussers, diabeten en mensen met een ademhalingsziekte of nierfunctiestoornis – verandert er niets. Zij kunnen hun prikken bij huisarts, ziekenhuis of verpleeghuis halen. Voor kleine kinderen wordt geadviseerd hen te laten inenten omdat zij ernstiger ziek worden dan oudere kinderen en volwassenen.

Volksgezondheid wil meer mensen naar zijn website ‘Grieppandemie.nl’ trekken. Het zal daartoe adverteren op websites, fora en blogs die onjuiste informatie geven of onzekerheid bewerkstelligen over de gevolgen van de Mexicaanse griep en de prik.

Commentaar: pagina 7

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Mexicaanse griep

Boven het artikel Vaccinatieprogramma fors uitgebreid (10 november, voorpagina) stond dat ook kinderen tot vier jaar een prik kunnen krijgen, op advies van de Gezondheidsraad. Dit moet zijn: tot en met vier jaar.