Stem als een smeekbede met plagerige timing

cd pop***

Klein. A Devil’s Bargain.

De cd opent met een onvast gezongen vrouwenstem, dan valt een trombone in, een lome piano en een met kwastjes bespeelde drum. De stem wordt een traag uitgesmeerde smeekbede, de trombone kreunt.

Op de debuut-cd van het Limburgs-Groningse trio Klein is de zang van Merel Wijnberg verleidelijk, de arrangementen zijn gewaagd sober, en de meeste liedjes zijn overtuigend. Maar niet alle nummers zijn even sterk, daardoor is A Devil’s Bargain niet de sensatie die het had kunnen zijn.

Merel Wijnberg, liedjesschrijver/drummer Roel Kleintjens en gitarist Eric Leenes imponeren met trefzekerheid. Ondersteund door een kleine bezetting staat de prachtige heldere, maar ook licht geschaafde stem van Wijnberg voluit in de belangstelling. Haar Engels is vlekkeloos en haar timing is plagerig. In vooral de eerste vijf liedjes worden al die troeven uitgespeeld, wat leidt tot nummers met een jazzy toets. De tweede helft van de cd is minder geslaagd: ‘Love’ is doorsnee, en de betovering van de sobere stijl raakt uitgewerkt. Maar die eerste vijf nummers neemt niemand ons af.

HESTER CARVALHO

Klein treedt op: 21/11 Brennels Buiten, Kraggenburg; 29/11 Gigant, Apeldoorn.

    • Hester Carvalho