Schorsing om kort rokje teruggedraaid

Een jonge Braziliaanse vrouw die vorige maand door haar privé-universiteit werd geschorst omdat ze korte rokjes droeg, is daar weer welkom nadat de nationale regering de onderwijsinstelling gisteren om opheldering had gevraagd.

De affaire rond Geisy Arruda kreeg de afgelopen dagen veel aandacht in de Braziliaanse media .Dit nadat op internet een filmpje was verschenen waarop te zien is hoe de studente in de gangen van de Bandeirante Universiteit nabij São Paolo wordt uitgefloten en beledigd door medestudenten. Zij zouden boos zijn dat Arruda zich – ondanks herhaalde vermaningen van de universiteitsleiding – bloot bleef kleden.

Brazilië mag bekendstaan om de schaarse kleding die wordt ge dragen op het strand en tijdens het carnaval, op campussen en scholen is de mode bescheidener. Arruda’s rector stelde dan ook dat ze met haar korte rokjes „de ethische principes, academische waardigheid en moraal” schond.

Op het filmpje draagt Arruda een knalroze jurkje tot halverwege de dij. Te zien is verder hoe ze op de vlucht slaat en de universiteit uiteindelijk moet verlaten onder politiebegeleiding, met de witte stofjas van een docent om haar heen geslagen.

Arruda liet in interviews na haar schorsing weten dat ze graag zou terugkeren om het semester af te maken. „Ik wil naar de les kunnen, zitten, studeren en examen doen.” (AP)