Schiphol schrapt fors aan investeringen

DEN HAAG. Luchthaven Schiphol schroeft de investeringen voor de periode 2009 tot 2014 over de hele linie terug van 2,6 miljard euro tot 1,6 miljard euro. Alleen investeringen die strikt noodzakelijk zijn, zullen nog uitgevoerd worden. Dat staat in een brief die Verkeersminister Camiel Eurlings naar de Kamer heeft gestuurd. Zo schuift Schiphol onder andere de uitbreiding van het terminalgebouw op de lange baan. Die bezuiniging vormt de bulk van de 1 miljard euro. De terminalcapaciteit zou flink uitgebreid worden aan de zuidzijde, met bijbehorende bagagefaciliteiten. De expansie wordt ”op grond van de huidige marktverwachting in principe uitgesteld tot na 2014”, schrijft Eurlings. Het kabinet stelde Schiphol bij het schrappen van de vliegtaks als voorwaarde dat het bedrijf zelf flink in de kosten moest snijden. Een investering van 800 miljoen in de uitbreiding van het huidige bagageafhandelingssysteem is de enige grote investering die wel doorgaat.