PvdA in crisis om Marcouch

In het Amsterdamse stadsdeel Nieuw West is volgens PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen een „bestuurscrisis” ontstaan. Dat meldde haar woordvoerder gisteravond. Een sollicitatiecommissie had Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, unaniem voorgedragen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart, maar een deel van het afdelingsbestuur geeft de voorkeur aan Achmed Baâdoud, uit stadsdeel Osdorp. Vertegenwoordigers van de landelijke PvdA, onder wie Ploumen, proberen sinds donderdag te bemiddelen. Geruchten dat Ploumen het lokale bestuur zal afzetten als het de kandidatuur van Marcouch niet accepteert, worden door haar woordvoerder ontkend. „Het bestuur valt sowieso als ze het niet eens worden. Vier van de zeven leden steunen Marcouch namelijk wel.” Ook leden van de sollicitatiecommissie hebben al gedreigd met opstappen. De kandidatenlijst voor stadsdeel Nieuw West moet op 7 december worden vastgesteld. (NRC)