Prikteams nemen de sporthallen over

Koelwagens, grote gebouwen en voldoende staf. Massale inenting vergt de nodige organisatie.

Waar de vaccins tegen Mexicaanse griep zijn opgeslagen, houdt het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) geheim. Dat moet diefstal voorkomen, in het geval dat mensen door grote onrust wanhopig op zoek gaan naar een vaccin.

Omdat er geen schaarste is, acht het Rijksinstituut voor de volksgezondheid (RIVM) het risico daarop klein. Dat staat in het 173 pagina’s tellende draaiboek voor vaccinatie tegen Mexicaanse griep, dat het RIVM heeft opgesteld. Daarin zijn vier scenario’s uitgewerkt, waaronder vaccinatie van bepaalde leeftijds- en medische risicogroepen.

De GGD’s voeren het grootste deel van de nieuwe inentingscampagne voor kinderen uit. Zij krijgen de entstof van het NVI via regionale distributiepunten. Het vaccin wordt bewaard bij een temperatuur van 2 tot 8 graden. Voor vervoer zijn koelwagens nodig. Spuiten en naalden gaan rechtstreeks van NVI naar GGD.

GGD’s zoeken nu naar geschikte locaties om te enten. „Grote sporthallen zijn favoriet”, zegt Angela van der Putten van de Utrechtse gezondheidsdienst. Zij denkt twee gebouwen nodig te hebben. Bereikbaarheid is belangrijk. In Utrecht ligt een locatie in Leidsche Rijn voor de hand, omdat daar veel gezinnen met jonge kinderen wonen. Ook de Jaarbeurs en de Veemarkthallen zijn opties.

Verder wordt personeel verzameld, in het geval van Utrecht zo’n 350 mensen die rond 23 november en 14 december twee à drie dagen aan het werk zullen zijn. Er zijn artsen en verpleegkundigen nodig om te prikken en spuiten te prepareren – niet eerder dan een kwartier voor de prik. Een prikteam van vier man kan volgens het RIVM veertig kinderen per uur inenten.

Daarnaast moeten er mensen zijn die vragen beantwoorden en iedereen registreren, opvangen, de weg wijzen en geruststellen. De GGD zet eigen medisch personeel in. Ook beleidsmedewerkers moeten aan de slag, bijvoorbeeld als gastvrouw of gastheer. Indien nodig vraagt de GGD om versterking van uitzendbureaus, het Rode Kruis, bloedbanken, consultatiebureaus, studenten of vrijwilligers. Catering, schoonmakers en – voor de zekerheid – beveiligers worden ingehuurd.

Het RIVM verstuurt oproepkaarten. Daarop staat een nummer, waarmee precies wordt bijgehouden waar en wanneer kinderen zijn gevaccineerd en welke van de twee vaccinmerken in hun bovenarm is gespoten. Voor een kindvriendelijke sfeer overweegt de Utrechtse GGD cliniclowns in te zetten of ballonnen uit te delen.