Parijs waarschuwt voor macht banken

Door de financiële crisis worden sommige banken zo groot en machtig dat ze eerlijke concurrentie kunnen verstoren. Dat heeft de Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, gisteravond gezegd. „Kijk naar Amerikaanse zakenbanken”, zei Lagarde, die in Brussel is voor overleg met collega’s uit de 27 EU-landen. „Voor de crisis waren er ongeveer zes grote. Nu nog drie. Dit blijft in mijn ogen niet zonder gevolgen voor de concurrentie.”

Door de crisis wordt het bankenlandschap herschikt. Kleinere banken gaan failliet of worden overgenomen, grotere banken fuseren en worden steeds groter. Daartoe horen volgens Lagarde banken „onder invloed van steroïden, die overeind worden gehouden met belastinggeld”. Omdat deze banken internationaal opereren, vindt Lagarde dat er meer internationale controle op kartelvorming en machtsmisbruik nodig is.

Bankentoezicht is overwegend nationaal geregeld. Binnenkort moeten Europese landen beslissen of hun toezichthouders meer gaan samenwerken bij toezicht op grensoverschrijdende banken en verzekeraars. Afgelopen weekend, tijdens een vergadering met ministers van Financiën uit de G20-landen in het Schotse Saint Andrews, vroeg Lagarde het mondiale adviesorgaan Financial Stability Board om uit te zoeken of grote banken „oligopolies” vormen.

Vandaag bespraken Europese ministers hoe zij na de recessie de staatssteun aan banken kunnen afbouwen. Volgens eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) moet dit gecoördineerd gebeuren, anders heeft de ene bank voordeel boven de andere.