Ophef over `voeden` van kroongetuige in grote liquidatiezaak

Amsterdam. Het is onduidelijk wie kroongetuige Peter la S. informatie heeft gegeven over de plek van de moord op Kees Houtman. Dat bleek gisteren bij de voortzetting van de Passage-zaak, het onderzoek naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. De kroongetuige heeft verklaard dat hij betrokken is geweest bij de moord op hasj- en vastgoedhandelaar Houtman, in november 2005. Hij zou ”dekkingsvuur” hebben gegeven aan hoofdverdachte Jesse R. Uit de verhoren van Peter la S. bleek echter dat hij informatie heeft gekregen over de omstandigheden die de politie aantrof bij het huis waar Houtman werd doodgeschoten. Dat is ongebruikelijk en onwenselijk. Als getuigen informatie van derden krijgen over het slachtoffer wordt het oncontroleerbaar wat de getuige uit eigen wetenschap kan verklaren. Advocaten van andere verdachten vermoeden dat Peter la S. is ”gevoed”. Daarmee zou de kroongetuige eerdere verklaringen kunnen corrigeren die niet sporen met de aangetroffen omstandigheden. Officier van justitie Betty Wind verklaarde eerder dat zij degene moest zijn geweest die de informatie heeft verstrekt. Op die conclusie kwam zij gisteren terug.

Lees meer over het proces op nrc.nl/onderwereld

    • Jan Meeus