Marineschepen van twee Korea's raken in Gele Zee in gevecht

Marineschepen van Noord- en Zuid-Korea zijn vandaag bij de westkust van het schiereiland slaags geraakt. Een Noord-Koreaans schip zou volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap „gehuld in vlammen” naar zijn thuisbasis zijn teruggekeerd. Bij het incident, het eerste in zeven jaar, vielen geen gewonden.

Volgens Zuid-Korea was een Noord-Koreaans patrouilleschip in de Gele Zee zijn territoriale wateren binnengedrongen. Pyongyang ontkent dit en eist excuses van Zuid-Korea voor deze „gewapende provocatie”, aldus staatspersbureau KCNA. Het incident – een schotenwisseling van twee minuten – komt een week voordat de Amerikaanse president Barack Obama Zuid-Korea bezoekt. Volgens analisten probeert het stalinistische regime in Pyongyang met provocaties zijn onderhandelingspositie tegenover de VS te versterken. De Amerikaanse regering laat binnenkort weten of zij directe gesprekken met Noord-Korea wil beginnen als start voor hervatting van internationale onderhandelingen over de nucleaire ontwapening van Koreaanse schiereiland. Pyongyang heeft bilaterale onderhandelingen met de VS als voorwaarde gesteld voor hernieuwd zes landenoverleg. Het incident van gisteren had plaats bij de zogeheten Northern Limit Line (NLL) die na de Koreaanse oorlog (1950-‘53), eenzijdig door de Verenigde Naties was vastgesteld. Deze maritieme grens wordt niet door Noord-Korea erkend. In 1999 en 2002 kwam het vrijwel op dezelfde plaats tot twee dodelijke incidenten tussen de marines van de twee landen, die officieel nog altijd met elkaar in oorlog verkeren. (Reuters, BBC)