LTO: bedrijven met Q-koorts niet groeien

Rotterdam. Bedrijven met geiten en schapen die besmet zijn met Q-koorts mogen een jaar niet uitbreiden. Besmette dieren moeten worden geruimd. Die maatregelen wil de brancheorganisatie voor landbouw LTO zichzelf opleggen om de Q-koorts in te dammen. Het zogenaamde Plan van Aanpak heeft steun van veel melkschapen- en melkgeitenhouders, zegt LTO in een brief aan de Tweede Kamer. Morgen praat de Kamer over maatregelen tegen de Q-koorts. De verwachting is dat uit tankmelkonderzoek, een nieuwe testmethode, zal blijken dat een kwart van de bedrijven besmet is. Het gaat mogelijk om zo`n honderd bedrijven met meer dan vijftig schapen of geiten. Nu al zijn bedrijven in gebieden met besmettingsgevaar verplicht hun vee te vaccineren. Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. In Nederland zijn dit jaar al zes mensen overleden aan Q-koorts, ruim 2.100 mensen werden ziek.