kort

Ophef over ‘voeden’ van kroongetuige in grote liquidatiezaak

Door Jan Meeus

Amsterdam. Het is onduidelijk wie kroongetuige Peter la S. informatie heeft gegeven over de plek van de moord op Kees Houtman. Dat bleek gisteren bij de voortzetting van de Passage-zaak, het onderzoek naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. De kroongetuige heeft verklaard dat hij betrokken is geweest bij de moord op hasj- en vastgoedhandelaar Houtman, in november 2005. Hij zou „dekkingsvuur” hebben gegeven aan hoofdverdachte Jesse R. Uit de verhoren van Peter la S. bleek echter dat hij informatie heeft gekregen over de omstandigheden die de politie aantrof bij het huis waar Houtman werd doodgeschoten. Dat is ongebruikelijk en onwenselijk. Als getuigen informatie van derden krijgen over het slachtoffer wordt het oncontroleerbaar wat de getuige uit eigen wetenschap kan verklaren. Advocaten van andere verdachten vermoeden dat Peter la S. is „gevoed”. Daarmee zou de kroongetuige eerdere verklaringen kunnen corrigeren die niet sporen met de aangetroffen omstandigheden. Officier van justitie Betty Wind verklaarde eerder dat zij degene moest zijn geweest die de informatie heeft verstrekt. Op die conclusie kwam zij gisteren terug.

Lees meer over het proces op nrc.nl/onderwereld

LTO: bedrijven met Q-koorts niet groeien

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Bedrijven met geiten en schapen die besmet zijn met Q-koorts mogen een jaar niet uitbreiden. Besmette dieren moeten worden geruimd. Die maatregelen wil de brancheorganisatie voor landbouw LTO zichzelf opleggen om de Q-koorts in te dammen. Het zogenaamde Plan van Aanpak heeft steun van veel melkschapen- en melkgeitenhouders, zegt LTO in een brief aan de Tweede Kamer. Morgen praat de Kamer over maatregelen tegen de Q-koorts. De verwachting is dat uit tankmelkonderzoek, een nieuwe testmethode, zal blijken dat een kwart van de bedrijven besmet is. Het gaat mogelijk om zo’n honderd bedrijven met meer dan vijftig schapen of geiten. Nu al zijn bedrijven in gebieden met besmettingsgevaar verplicht hun vee te vaccineren. Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. In Nederland zijn dit jaar al zes mensen overleden aan Q-koorts, ruim 2.100 mensen werden ziek.

Aantal eerstejaars gestegen tot 50.000

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het aantal eerstejaars dat zich heeft ingeschreven voor een studie aan een Nederlandse universiteit is dit jaar sterk gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Vergeleken met 2008 ligt het aantal nieuwe inschrijvingen tussen de 11 en 12 procent hoger. In totaal verwelkomen de universiteiten ruim 50.000 nieuwe studenten, die instromen vanuit het voortgezet onderwijs of het hoger beroepsonderwijs. Dit blijkt uit cijfers die universiteitsvereniging VSNU gisteren bekend maakte. Afgelopen zomer meldden de diverse instellingen voor hoger onderwijs al dat het aantal eerstejaarsinschrijvingen sterk was toegenomen. Belangrijkste oorzaak is, volgens de VSNU, het feit dat studenten nu de zekerheid van een studie verkiezen boven reizen of de arbeidsmarkt.

Journalisten breken met bestuur NIW

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een groep van vijf Joodse journalisten heeft gisteren het vertrouwen opgezegd in het bestuur van het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW). Frits Barend, Salomon Bouman, Bernard Hammelburg, Hans Knoop en Max van Weezel bemiddelden in een conflict tussen de ontslagen hoofdredacteur Paul Damen en het bestuur. Zij vinden dat het NIW-bestuur „onvoldoende redenen” had om het jaarcontract van Damen niet te verlengen. Ook is het vijftal bezorgd over de onafhankelijkheid waarmee de redactie van het oudste opinieweekblad van Nederland haar werk kan doen. Jules van Hessen, voorzitter van het NIW-bestuur vindt het vervelend dat een „club gerenommeerde journalisten” zulke zware conclusies trekt.

    • Jan Meeus