kort

Libanon akkoord over regering, Hezbollah krijgt twee ministers

Beiroet. Vijf maanden na de parlementsverkiezingen heeft de aangewezen Libanese premier, Saad Hariri, een regering van nationale eenheid gevormd met de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah. Gisteren diende Hariri, een sunnitische voorman, zijn kabinetslijst in bij president Michel Suleiman. Op de lijst prijken dertig namen. Daaruit blijkt dat Hezbollah twee ministers krijgt. Het stond al vast dat de sunnitisch-christelijk-druzische coalitie van Hariri vijftien ministers zou krijgen, de oppositie – de shi’itisch-christelijke alliantie van Hezbollah – tien, en dat vijf ministers door de president worden benoemd. Over de verdeling van de posten was al overeenstemming bereikt. Er waren echter problemen met de invulling van de posten. (AP, Reuters)

Zeker 124 doden in El Salvador na ‘Ida’

San Salvador. Het dodental in El Salvador is opgelopen tot ten minste 124 nadat de orkaan Ida daar dit weekeinde aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakte. De tropische storm zorgde drie dagen lang voor hevige regenval in het Midden-Amerikaanse land. De regering heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd. Ida trekt nu noordwaarts over de Golf van Mexico. Meteorologen voorspellen dat Ida morgen – in afgezwakte vorm – weer aan land komt boven de Amerikaanse staten Louisiana en Florida. Ook daar is de noodtoestand afgekondigd. (AP)

Zimbabwe: proces Bennett begonnen

Harare. In Zimbabwe is gisteren de omstreden rechtszaak begonnen tegen Roy Bennett, een prominente partijgenoot van premier Morgan Tsvangirai. Bennett, een voormalige blanke boer, staat terecht voor terroristische plannen tegen president Robert Mugabe. Bennett en zijn partij MDC spreken van een politiek gemotiveerde aanklacht. De MDC schortte de samenwerking met de partij Zanu-PF van Mugabe vorige maand kortstondig op nadat Bennett de cel in moest in afwachting van zijn proces. (Reuters)

Verkiezingen in Irak een week uitgesteld

Bagdad. De parlementsverkiezingen in Irak zijn een week uitgesteld. Ze zullen niet op 16 januari worden gehouden, zoals gepland, maar op 21 januari. Zondag nam het Iraakse parlement na weken felle discussie, en onder zware Amerikaanse druk, een nieuwe verkiezingswet aan die de verkiezingen mogelijk maakt. Maar volgens de kiescommissie hebben die onderhandelingen zo lang geduurd dat uitstel van de verkiezingen noodzakelijk is. Het moeizame debat zou ook de Amerikaanse troepenterugtrekking uit Irak hebben vertraagd. Washington wil alle gevechtstroepen voor volgend jaar september het land uit hebben. (AP, Reuters)

Levenslang geëist voor ‘sluiermoord’

DRESDEN. In Duitsland is gisteren levenslang geëist tegen een man die in juli de Egyptische moslima Marwa el-Sherbini in de rechtbank van Dresden met messteken om het leven bracht. Haar man raakte ernstig gewond. Axel Wiens werd volgens het OM gedreven door racistische motieven. De dader geeft toe niets van buitenlanders te moeten hebben, maar ontkent dat racisme het motief was voor de moord. Hij had de steekpartij niet van tevoren gepland, zei hij eerder in de rechtszaal. Gisteren werd bekend dat het proces wordt uitgesteld omdat Wiens momenteel niet gehoord kan worden. Hij zou „boos en buiten zichzelf” zijn wegens een interview dat zijn moeder aan de krant Bild am Sonntag had gegeven. Daarin zei ze dat haar zoon „wanhopig is en niet meer wil leven”. (AP)

Oppositieleider in Oezbekistan weer vrij

Almaty. Een van de belangrijkste Oezbeekse oppositieleiders, Sanjar Oemarov, is na vier jaar cel vrijgelaten. Dat heeft de Oezbeekse oppositiewebsite Ferghana.ru gemeld. Oemarov werd in 2005 veroordeeld tot tien jaar cel wegens verduistering. Critici van het autoritaire bewind in Oezbekistan achtten het proces destijds politiek van aard: Oemarov was een leider van de Zonneschijn Coalitie, die werd opgericht na het bloedbad van het leger tegen burgers in Andizjon. (Reuters)