kort

TNT wil lagere lonen zodat er minder ontslagen vallen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. TNT Post heeft in een brief aan alle 23.000 medewerkers een loonsverlaging voorgesteld van 3,5 procent. In dat geval zullen er ‘slechts’ 1.000 banen verdwijnen en geen 11.000, zegt het bedrijf. Eerder dit jaar werden voorstellen van de directie van TNT Post voor loonsverlaging door het personeel afgewezen. De vakbonden zeiden gisteren weinig te zien in het aanbod van TNT Post. „Er is nog steeds sprake van 1.000 gedwongen ontslagen”, zegt bestuurder Inge Bakker van CNV Publieke Zaak. „Dat zijn er minder dan de eerder geplande 11.000, maar nog altijd te veel.” Volgens Bakker werft TNT nog steeds nieuwe bezorgers. „Er is wel werk, maar TNT wil goedkopere parttimebezorgers in plaats van dure vaste krachten.”

Afvalverwerker in Rotterdam dicht

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Van Gansewinkel sluit per 1 januari 2010 de afvalverbrandingsinstallatie in Rotterdam-Zuid. Nederlands grootste afvalverwerker denkt het merendeel van de circa 130 werknemers bij een andere werkgever te kunnen onderbrengen. Het bedrijf uit Eindhoven, sinds 2007 eigendom van de Angelsaksische private-equitypartijen KKR en CVC Capital, spreekt van „een onvermijdelijke beslissing”. De in 1992 opgeknapte Afval Energie Centrale aan de Brielselaan (1910) moest gemoderniseerd worden om een nieuwe milieuvergunning veilig te stellen. Het beoogde investeringsbedrag van 250 miljoen euro is gelet op de huidige marktomstandigheden „niet langer verantwoord”, aldus een woordvoerder. Wereldwijd is door een teruglopend aanbod sprake van dalende prijzen voor afvalverwerking. En zoals veel afvalverwerkers kampt Van Gansewinkel met overcapaciteit, doordat het bedrijf eerder dit jaar enkele langlopende contracten verloor aan concurrenten als Sita en Twence.

Rechtszaken in VS om crash Air France

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Nabestaanden van slachtoffers van de crash van Air France vlucht AF 447 in juni hebben in de Verenigde Staten rechtszaken aangespannen tegen Airbus en bedrijven die vliegtuiginstrumenten leveren. Volgens persbureau AFP staan op de lijst van aangeklaagden behalve Airbus ook General Electric, Motorola en Intel. Volgens de nabestaanden beschikte het vliegtuig over niet goed functionerende apparaten. Een daarvan, de zogenaamde pitotbuis voor het meten van de luchtsnelheid, is inmiddels op alle vliegtuigen van Air France en zustermaatschappij KLM vervangen. De Airbus A330-200 van Air France stortte op 1 juni in de Atlantische Oceaan, ten noorden van Brazilië, tijdens een vlucht naar Parijs. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven. De oorzaak is nog steeds een mysterie; de zwarte dozen met vluchtgegevens liggen op grote diepte en zijn nooit gevonden.

Schiphol schrapt fors aan investeringen

DEN HAAG. Luchthaven Schiphol schroeft de investeringen voor de periode 2009 tot 2014 over de hele linie terug van 2,6 miljard euro tot 1,6 miljard euro. Alleen investeringen die strikt noodzakelijk zijn, zullen nog uitgevoerd worden. Dat staat in een brief die Verkeersminister Camiel Eurlings naar de Kamer heeft gestuurd. Zo schuift Schiphol onder andere de uitbreiding van het terminalgebouw op de lange baan. Die bezuiniging vormt de bulk van de 1 miljard euro. De terminalcapaciteit zou flink uitgebreid worden aan de zuidzijde, met bijbehorende bagagefaciliteiten. De expansie wordt „op grond van de huidige marktverwachting in principe uitgesteld tot na 2014”, schrijft Eurlings. Het kabinet stelde Schiphol bij het schrappen van de vliegtaks als voorwaarde dat het bedrijf zelf flink in de kosten moest snijden. Een investering van 800 miljoen in de uitbreiding van het huidige bagageafhandelingssysteem is de enige grote investering die wel doorgaat. (ANP)

Kraft doet vijandig bod op Cadbury

LONDEN. Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Foods heeft een vijandig bod gedaan op de Britse chocoladeproducent Cadbury. Het bod bestaat deels uit contanten, deels uit aandelen Kraft en waardeert Cadbury daarmee op 9,8 miljard pond sterling (bijna 11 miljard euro). Het vijandige bod volgt op een poging van Kraft om tot een vriendschappelijke overname te komen. Een voorstel hiervoor mislukte. Het Britse Takeover Panel, de arbiter bij overnames, gaf Kraft hierna tot gisteren de tijd om een formeel bod uit te brengen. (ANP)