kort

Energieverbruik kan in gemiddeld een op de drie huizen omlaag

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Bij een op de drie van de bijna 1 miljoen Nederlandse woningen met een energielabel kan het energieverbruik omlaag. Dat bleek gisteren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze woningen vallen onder energieklasse E, F of G, wat staat voor een hoog energieverbruik met veel mogelijkheden tot besparing. Voor 11 procent van de woningen zijn weinig energiebesparende maatregelen mogelijk. Zij vallen onder het label met klasse A++, A+, A of B. Momenteel heeft ongeveer 14 procent van de woningen een energielabel. Gebouweigenaren zijn sinds 1 januari vorig jaar verplicht dit aan nieuwe huurders en kopers te overhandigen.

Fraude studiebeurs harder aangepakt

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Studenten die ten onrechte een beurs voor uitwonenden ontvangen, worden strenger aangepakt. Dat heeft minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) gisteren geschreven aan de Tweede Kamer. Uitwonende studenten krijgen meer studiefinanciering dan thuiswoners. Voor die laatste groep kan het voordelig zijn zich formeel te vestigen op een ander adres dan het ouderlijk huis, zonder daadwerkelijk te verhuizen. Als dit misbruik wordt ontdekt, moet de student voortaan onmiddellijk een forse boete betalen. Ook meehelpende familieleden kunnen worden beboet.

Starten bedrijf duurt gemiddeld tien dagen

Den Haag. Het kost in Nederland gemiddeld tien dagen voordat een onderneming is gestart. Daarmee steekt Nederland bij veel landen gunstig af, zo blijkt uit een vergelijking die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft gepubliceerd. In vergelijking met 2003 is er nauwelijks tijdwinst geboekt. Enkele andere landen maakten een inhaalslag. België en Frankrijk zijn Nederland inmiddels gepasseerd. In Australië is een onderneming het snelst opgezet, gemiddeld in twee dagen. Daarna volgen België, Canada, Hongarije en de Verenigde Staten. Spanje is hekkensluiter op de lijst. Het starten van een onderneming kost daar 47 dagen. (ANP)

Veel onduidelijkheid rond spaarhypotheek

Den Haag. Het ministerie van Financiën voert overleg met de Belastingdienst over de aflossing van spaarhypotheken na 2031. Aanleiding is de onduidelijkheid over de gevolgen van de maatregel die in 2000 werd ingevoerd om de termijn waarover mensen de hypotheekrente fiscaal mogen aftrekken, te maximeren tot dertig jaar. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft dat gezegd naar aanleiding van een bericht in het AD. Het is mogelijk dat mensen, zodra zij geen hypotheekrente meer mogen aftrekken, over de opgebouwde spaarpolis zelf belasting moeten betalen. Volgens de woordvoerder laat de toelichting van het wetsvoorstel ruimte voor verschillende interpretaties. (ANP)