Opinie

    • Paul Luttikhuis

Klimaat is volgens de rechter ook religie

Pa-Kam ritueel in Thailand om aandacht te vragen voor klimaat (Foto Reuters)Pa-Kam ritueel in Thailand om aandacht te vragen voor klimaat (Foto Reuters)

De strijd tegen klimaatverandering is vergelijkbaar met religie, althans in de ogen van de Britse rechter Michael Burton. Hij is het eens met Tim Nicholson, die als duurzaamheidsmanager werkte bij vastgoedbedrijf Grainger en die naar eigen zeggen de laan uit werd gestuurd vanwege zijn ideeën over de opwarming van de aarde.

Het is een verrassend oordeel van de rechter, waar niemand echt blij mee lijkt te zijn. Religieuze organisaties vrezen dat het einde zoek is als iedere filosofische visie zich kan beroepen op een wet uit 2003 die nu juist bedoeld was om werknemers met bepaalde religie opvattingen te beschermen.

Sommige klimaatsceptici zijn verontwaardigd over de ruimte die milieuactivisten met dit vonnis kunnen krijgen om hun zin door te drijven. Hoe ver, vragen zij zich af, mogen milieuactivisten bij een bedrijf straks gaan om hun geloof te belijden? Al zien ze ook de ironie van het oordeel wel in. Want hebben zij niet juist altijd gezegd dat klimaatalarmisme de religie van deze tijd is?

Deskundigen in het arbeidsrecht relativeren de uitspraak. Zo krijgen werknemers niet in eens het recht om onder werktijd even een boom te knuffelen. Maar volgens Tim Nicholson is de uitspraak een overwinning voor iedereen die gediscrimineerd wordt omdat hij gelooft dat klimaatverandering het gevolg is van menselijk handelen. Nicholson weigerde bijvoorbeeld een dure leaseauto en wilde geen zakenreis maken per vliegtuig. Ook stelde hij het gedrag van zijn baas aan de kaak, die naar het schijnt ook een werknemer opdracht gaf om de blackberry die hij op het werk had laten liggen per vliegtuig van Engeland naar Ierland te brengen.

Overigens stelt het bedrijf dat Nicholson niet vanwege zijn opvattingen is ontslagen, maar gewoon omdat de financiële crisis noopte tot inkrimping. Sommigen vermoeden dat hij alleen naar de rechter is gestapt om via deze wet een forse schadeclaim in te dienen.

Veel wetenschappers zijn misschien nog wel het meest verontwaardigd. Het gaat bij klimaatverandering helemaal niet om een geloof, stellen zij. Het gaat om overtuigen met experimenten, feiten en kennis. Myles Allen, klimaatonderzoeker van de universiteit van Oxford, vindt bijvoorbeeld dat de rechter met zijn vonnis het primaat dat wetenschap langzamerhand heeft verkregen bij belangrijke besluitvorming onderuithaalt.

Het onderwerp is ook voer voor Britse columnisten van links (hier en hier) en rechts (hier, hier en hier), die het vonnis vrijwel eensgezind afwijzen. Misschien wel het wonderlijkste is dat Burton ook de rechter was die enkele jaren geleden vond dat Al Gore’s An Inconvenient Truth alleen op scholen getoond mocht worden als erbij werd gezegd dat de film leugens bevatte.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis