Kabelaars: geen steun glasvezel

De kabelmaatschappijen zijn verbolgen over de plannen die de Nederlandse overheid heeft om de aanleg van glasvezel te stimuleren. Volgens Rob van Esch, directeur van belangenvereniging NL Kabel, is het onnodig dat gemeenten investeren in glasvezel, nu de kabelnetten snelheden van 50 of 100 Mbit kunnen leveren: „Het gaat er niet om hoe er supersnel internet aan de klant wordt bezorgd, maar óf.”

De Tweede Kamer nam vorige week een motie aan voor een landelijk plan voor glasvezel. Ook wil staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) gemeenten laten mee-investeren in glasvezelnetten. Heemskerk grijpt de Crisis- en herstelwet aan om de aanleg een zetje te geven. KPN, via joint venture Reggefiber betrokken bij glasvezel, is huiverig om netwerken in heel Nederland aan te leggen. Nu kunnen 450.000 huishoudens in vijf grote steden glasvezel afnemen. KPN kiest ervoor om eerst VDSL, een snelle variant van ADSL, via koperen lijnen te ontwikkelen.

Als lokale overheden investeren in infrastructuur druist dat tegen Europese regels in, aldus NL Kabel. Van Esch: „Internet is in Nederland zo snel, omdat twee marktpartijen in het private domein concurreren zonder overheidsbemoeienis. Nergens hebben zoveel mensen toegang tot snelheden van boven de 50 Mbit.”

    • Marc Hijink