Japan steunt Afghanen met vijf miljard

Japan zal voor vijf miljard dollar nieuwe hulp aan Afghanistan geven. Dat heeft het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. De Japanse premier Yukio Hatoyama zal het hulpprogramma vrijdag presenteren in zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama in Tokio.

Het tweedaagse bezoek van Obama aan Japan, waarmee zijn rondreis door Zuidoost-Azië begint, wordt gezien als een test voor de relatie tussen de twee landen.

Het gebaar van Japan komt op een moment dat het land het bijtanken van Amerikaanse troepen die in actief zijn in Afghanistan, door zijn marineschepen in de Indische Oceaan, wil beëindigen.

De regering Hatoyama wil het mandaat voor deze missie niet verlengen. De missie is weliswaar van beperkt militair belang, maar heeft voor de betrekkingen tussen Japan en de VS belangrijke symbolische waarde.

Tussen Japan en de VS is ook diplomatieke wrevel ontstaan over de verplaatsing van een luchtmachtbasis op het eiland Okinawa waar een substantieel deel van de 47.000 Amerikaanse militairen in Japan is gelegerd. Onder de bevolking zijn de bases omstreden.

Obama en Hatoyama werden het gisteren in een telefonisch onderhoud eens over de versterking van de betrekkingen tussen de twee landen en zullen in hun topontmoeting, op vrijdag en zaterdag, elkaar spreken over Afghanistan en klimaatverandering.

Het nieuwe Japanse hulpprogramma voor Afghanistan is vooral bedoeld voor civiele projecten en heeft een looptijd van vijf jaar. Japan wil zich concentreren op scholing van voormalige Talibaanstrijders, infrastructuur en verbetering van landbouw.

Het land heeft de afgelopen jaren Afghanistan al twee miljard dollar aan hulp gegeven. Japan heeft recentelijk bekendgemaakt dat het gedurende zes maanden lang de salarissen van Afghaanse politieagenten zal betalen. (Reuters, BBC,AP)