Het is onrustig op de crèche: de twijfel

Bij peuterspeelzaal De Kleine Plantage was de vraag gisteren: vaccineren of niet?

„Ik heb liever dat het immuunsysteem het oplost. Maar als het moet, moet het.”

Ze hoopte dat het advies negatief zou zijn. Dat de overheid zou zeggen: u hoeft uw peuter niet te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Suzan Marinus, moeder van Sky (3), kijkt blij naar haar „kerngezonde” peuter. Een vrolijk ventje met een bos zwarte krullen. Ze had liever gehad dat zijn lichaampje het virus op een natuurlijke manier zou bestrijden. Maar wat moet, dat moet, en dan past Marinus zich wel aan. Gisteren nam Klink het besluit: vaccineren.

Bij peuterspeelzaal De Kleine Plantage waren gisteren alle ouders ermee bezig: inenten of het risico lopen op besmetting? Het dilemma wordt vergroot, vinden sommige ouders, doordat van alle kanten ‘informatie’ komt over de griep én over het vaccin. Vooral het bericht vorige week dat enkele gezonde kinderen overleden aan de gevolgen van de Mexicaanse griep, baart onrust. Maar ook de waarschuwingen van zelfverklaarde deskundigen over de onbekende gevolgen van allerlei vaccinaties. Die zijn te lezen op de website ‘Verontruste Moeders’. Zij wantrouwen de overheid en de World Health Organisation (WHO). Volgens het RIVM is dat wantrouwen misplaatst.

Esther van Bennekom, moeder van twee zoons onder de vier, vindt het een lastig dilemma: „Ik heb liever dat het immuunsysteem het zelf oplost. Maar als de overheid het adviseert, dan doen we het. Ik bedoel: je moet er niet aan denken dat je kind ziek wordt en dat het dan binnen twee dagen gebeurd is. Dat was zo bij dat meisje dat de Mexicaanse griep bleek te hebben. Dat is het enge. Ik ga altijd pas na drie dagen koorts naar de huisarts.” Van Bennekom gaat er, zoals de meesten, van uit dat de prik veilig is.

Een andere moeder bij de Kleine Plantage heeft zichzelf vorige week al laten inenten – ze werd per abuis opgeroepen omdat ze nog stond geregistreerd als zwangere. „Ik heb het maar gedaan. Vooral het bericht dat gezonde mensen eraan overleden, was voor mij aanleiding de prik te nemen. Ik zal de kinderen ook vaccineren als de overheid dat adviseert.” De enige die geen seconde twijfelt aan het vaccin is de Amerikaanse moeder Brooke Cudden: „We reizen vaak naar Amerika en daar worden alle kinderen ingeënt. Dus onze dochter van twee ook.”

Iets anders ligt het voor zwangere vrouwen. Vrouwen die nog geen 13 weken zwanger zijn, mogen juist níét ingeënt worden. Alle onderdelen van het embryo, zoals hersens en zenuwstelsel, worden in die periode ontwikkeld en zouden dus beschadigd kunnen worden door een vaccin. Alle andere zwangeren moeten wel worden gevaccineerd, adviseert de WHO sinds één week en nu ook minister Klink.

Jadine van Ooijen heeft zich woensdag al laten inenten. Zij is 21 weken zwanger van haar eerste kind. „De huisarts raadde het me aan, dus heb ik het maar gedaan.” Een aantal van haar collega’s heeft zware griep en zelf zit ze niet te wachten op hoge koorts tijdens de zwangerschap.

Iedere vrouw die bij de praktijk aan de Amsterdamse Churchilllaan komt, vraagt ernaar, vertelt verloskundige Conny de By. Zij kan daar sinds een week stellig over zijn: „Wij adviseren, conform de richtlijn van de WHO, alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren. Als ze niet willen, hoeft dat natuurlijk niet.”

Zwangere vrouwen zijn een ‘risicogroep’ omdat ze tijdelijk kwetsbaarder zijn dan andere vrouwen, stelt de WHO. De By: „Het lichaam van een zwangere vrouw werkt al hard waardoor een verkoudheid bijvoorbeeld meestal twee keer zo lang duurt als bij andere vrouwen. En de Mexicaanse griep is op zichzelf niet ernstig, maar de bijkomende complicaties, zoals longontsteking, kunnen dat wel zijn.” Hoge koorts kan vanaf ongeveer de 36ste week zelfs spontaan een bevalling opwekken.

In de wachtkamer van De By zit ook Jetske Meerum ter Wogt. Zij is 35 weken zwanger van haar tweede kind en laat zich níét inenten tegen de Mexicaanse griep. „Ik ga op mijn gevoel af, want ik wéét helemaal niet of een prik zinvol is. Maar ik heb niet het gevoel dat ik kwetsbaar ben en bovendien weet je niet wat de risico’s van een prik zijn voor mijn kind.” Op haar werk, het VU Medisch Centrum, worden alle medewerkers over twee weken gevaccineerd, maar zij „ontsnapt daaraan” omdat ze over een week met zwangerschapsverlof gaat.

Ook haar eerste kind, van anderhalf, zal ze niet laten inenten. „Ze zitniet op een crèche en komt dus met weinig mensen in aanraking. Ik denk niet dat ze het virus oploopt.”

Monique (31), en 15 weken zwanger, laat zich ook niet vaccineren. Ze heeft er goed over nagedacht, vertelt ze, en vindt het onnodig. „Slechts 12 op de 10.000 mensen heeft Mexicaanse griep. Bovendien weet ik niet of het vaccin schadelijk is voor de baby.” Ze wil niet met haar naam in de krant omdat „iedereen wel een oordeel heeft over de vraag of ik me moet inenten of niet. Ook mijn moeder.”

    • Frederiek Weeda