Het comparatieve voordeel van Neel.nl

Heeft Nederland eindelijk iemand die er wél openlijk voor uitkomt graag in Brussel een zware positie te willen vervullen, is ook het niet goed.

Neelie Kroes, eurocommissaris voor Mededinging, maakt er geen geheim van dat ze haar termijn in Brussel wil verlengen. Na vijf succesvolle jaren als de machtigste eurocommissaris wil ze bijtekenen voor een nieuwe termijn op mededinging.

Ze heeft de nodige trofeeën in haar prijzenkast: softwaregigant Microsoft op de knieën gedwongen, Frankrijk en Duitsland getrotseerd in steunmaatregelen aan de automobielindustrie, financiële conglomeraten die aan het overheidsinfuus hangen gedwongen tot opsplitsing. Voor tien miljard aan boetes vanwege schending van de Europese mededingingsregels heeft ze uitgedeeld aan het bedrijfsleven. Geld dat direct aan de Europese belastingbetalers ten goede komt.

In de directiekamers van Opel, ING, RBS en Intel wordt de naam Neelie met ontzag uitgesproken. Maar in de Haagse Trèveszaal vindt prolongatie van haar termijn geen weerklank.

Partijpolitieke overwegingen, zei Kroes zondag. Dat klopt. De liberaal heeft het nadeel lid te zijn van een partij die niet in de regering zit en die zichzelf danig verzwakt heeft. En ze weet als geen ander dat aan benoemingen in Brussel een partijpolitieke component zit. Niet alleen in Nederland, overigens, maar in alle EU-lidstaten.

De machtsstrijd in 2006 tussen Rutte en Verdonk heeft de VVD gespleten en sindsdien is Rutte er nog niet in geslaagd de liberalen een positie in het centrum van de macht te bezorgen. Dat werpt schaduwen over benoemingen in Brussel.

Een golfje oranjegevoel spoelt over Nederland. Als wij straks toch niet de president van de Raad mogen leveren, de positie waarvoor Balkenende geen campagne voert, dan ten minste een zware post in de Commissie!

Heeft Nederland een comparatief voordeel om een sterke eurocommissaris voor Mededinging te leveren? Er zijn in het verleden andere goede Nederlandse eurocommissarissen geweest. Kroes doet het goed in Brussel, haar voorganger Mario Monti, een Italiaan, deed het ook goed. Het ambtenarenapparaat van het DG Mededinging geldt als het sterkste van de Europese Commissie en het tijdsgewricht heeft in Kroes’ voordeel gewerkt. De financiële crisis geeft een extra dimensie aan het belang van Europees mededingingsbeleid.

Als Neelie verder wil, kan ze overwegen van Europese liberale partij te switchen. Hee, de FDP zit in Duitsland in de regering en D66 is in opkomst. De Democraten hebben nog nooit een commissarispost geclaimd.

Roel Janssen

    • Roel Janssen