Herdenking met soefi-repertoire

Wereldmuziek Balkan Revolutia, diverse groepen en musici. Gezien: 7/11 De Melkweg.****

Balkan Revolutia was een bijzonder evenement: het enige Nederlandse muziekfestival dat de val van de Muur herdacht. Volkomen geslaagd was het optreden van OMFO, de multi-etnische groep rond voormalig Oekraïner German Popov. In de muziek klonken invloeden uit de Kaukasus en de Centraal-Aziatische republieken die ooit deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, met een nadruk op meditatief soefi-repertoire. Popov voegde daar met elektronica spacey klanken aan toe, en liet het concert verluchtigen met bontgekleurde projecties.

Roemeen Vasile Nedea speelde op zijn cimbalom (een bak met evenwijdig gespannen snaren die met omwoelde mallets worden bespeeld) een virtuoos trio met zichzelf. Van tevoren opgenomen partijen op piano en accordeon vormden de begeleiding voor een lange, accelererende solo die uiteindelijk beloond werd met een ovatie.

Toch was er geen onverdeelde aandacht voor zijn verrichtingen. Het publiek gedroeg zich alsof dit een cocktailparty was waarbij de muziek diende als precies de juiste achtergrond voor levendige conversatie. Pas met het afsluitende optreden van de Amsterdam Klezmer Band, die onmiddellijk optrok naar de hoogste versnelling, verstomden de gesprekken en werd Balkan Revolutia een uitbundig dansfeest.

    • René van Peer