Hariri presenteert kabinet met Hezbollah

De Libanese sunnitische leider Saad Hariri heeft gisteren zijn regering van nationale eenheid met de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah gepresenteerd. Premier Hariri sprak van een kabinet dat „het werkelijke beeld vormt van de nationale eensgezindheid”.

Hariri, zoon van de in 2005 vermoorde ex-premier Rafiq Hariri, heeft sinds zijn benoeming als formateur bijna vijf maanden nodig gehad om zijn kabinet te vormen. Pas nadat Saoedi-Arabië – steunpilaar van Hariri’s zijde – en Syrië – bondgenoot van Hezbollah – zich vorige maand tijdens een top in Damascus hadden verzoend, kwam er schot in de formatie.

Hariri’s alliantie met de druzen van Walid Jumblatt en de christenen van de Falange en de Forces Libanaises behield bij de verkiezingen in juni haar nipte voorsprong op de coalitie van Hezbollah met het eveneens shi’itische Amal en de christelijke Vrije Patriotten van ex-president Aoun. In het kabinet hebben Hariri en partners vijftien zetels en Hezbollah c.s. tien. De officieel neutrale president, Michel Suleiman, heeft de resterende vijf ministers benoemd. Hezbollah zelf levert twee ministers.

Daarmee heeft de Hezbollah-zijde officieel geen veto (een derde plus een van de ministers), zoals in de vorige regering wel het geval was. Een van de vijf door de president aangewezen ministers is echter een als neutraal beschouwde shi’iet van wie analisten denken dat hij door Hezbollah kan worden ingeschakeld om een onwelgevallig besluit te blokkeren.

Het gaat dan over belangrijke zaken als de ontwapening van Hezbollah, die door de VN-Veiligheidsraad wordt geëist. Voorlopig echter wijst ook de alliantie van Hariri ontwapening af wijzend op de doorgaande bezetting door Israël van een stukje Libanees gebied. Volgens Israël, dat Hezbollah als terroristische organisatie beschouwt, heeft de shi’itische groep zich ruimschoots herbewapend sinds de oorlog van 2006, toen de Israëlische strijdkrachten haar bolwerken bestookte. Een lading wapens die onlangs door de Israëlische marine werd onderschept, was volgens Israël bedoeld voor Hezbollah. (Reuters, AFP, AP)