'Griep niet zo ernstig als gedacht'

Weinig jonge kinderen zullen bezwijken aan de Mexicaanse griep, stelt voorzitter Knottnerus van de Gezondheidsraad. Vaccineren beperkt vooral schade aan luchtwegen.

Rotterdam, 10 nov. - Met zijn door minister Klink (Volksgezondheid) overgenomen advies jonge kinderen te vaccineren tegen Mexicaanse griep, wil de Gezondheidsraad voorkomen dat kinderen ernstige longontsteking krijgen en een deel later schade ondervindt van beademing. Want het aantal sterfgevallen van peuters en kleuters is zeer klein en zal vermoedelijk klein blijven, zegt voorzitter André Knottnerus van de Gezondheidsraad. „De Mexicaanse griep wordt waarschijnlijk minder ernstig dan we een paar maanden geleden dachten.” Hij verwacht wel dat alle bestelde vaccins worden gebruikt, 12, 7 miljoen nu, de resterende 21,3 miljoen in januari. „Dus veel te laat. Daar hebben we niets meer aan.”

Is de griepepidemie dan al voorbij?

„Waarschijnlijk ligt de piek van de Mexicaanse griep rond de jaarwisseling, maar eind januari zal het vrijwel zeker voorbij zijn.

„Ik denk niet dat 30 procent van de bevolking ziek wordt, zoals afgelopen zomer werd gezegd. Als ik naar het verloop kijk, denk ik dat deze pandemie zich zal ontwikkelen als een gewone seizoensgriep. Het aantal zieken zal dichter bij de 10 procent dan bij de 30 uitkomen. Bij een gewone griep wordt 5 à 10 procent van de bevolking ziek.”

Waarom dan toch jonge kinderen inenten? Er viel tot nu toe één dode in die groep.

„Maar er zijn relatief veel ziekenhuisopnames. Een kwart daarvan komt voor rekening van deze kinderen. De druk op kinder-ic’s wordt groot. Ze kunnen het aan, maar bij een grieppiek kunnen problemen ontstaan, zeggen kinderartsen.”

Hoe probeert u ouders van jonge kinderen ervan te overtuigen dat het vaccin veilig is?

„Het vaccin is langzamerhand zo goed getest als een gewoon griepvaccin: ik verwacht dat de veiligheid ongeveer hetzelfde is. Van huisartsen horen we geen bijzondere dingen. Mensen hebben soms last van roodheid en pijn op de plek van de prik. Of ze zijn een paar uur of, in zeldzame gevallen, een dag, wat rillerig. Dat is alles. Uiterst zeldzame bijwerkingen zijn natuurlijk nooit uit te sluiten. Dat is helaas reden voor sommigen om te zeggen: zie je wel dat ze het niet kunnen uitsluiten!”

Heeft u veel last van die stroom geruchten, vooral op internet?

„Het is bizar al die verhalen te lezen. Ik vind het prima te discussiëren met feiten, maar er zijn veel verhalen die nergens op zijn gebaseerd. Zoals iemand die een vaccin kreeg en overleed door iets anders. Vaak verspreidt men bewust valse informatie. De felheid is groot. Ik zou met Klink en Coutinho [directeur RIVM] de KKK vormen, de Ku Klux Klan, heb ik eens gelezen. We worden ‘vaccinazi’s’ genoemd. Ik schrik ervan. We zetten ons alleen maar in om ernstige ziekten te voorkomen. En we hebben dat de afgelopen vijftig jaar zeer succesvol gedaan.

„Door die verkeerde informatie kunnen mensen die een inenting moeten krijgen, onzeker worden. Ze zouden de objectieve websites moeten lezen van het RIVM en het ministerie. Ik hoop dat de Inspectie [voor de Gezondheidszorg] naar deze valse informatie kijkt.”

Waarom worden ouders, broers en zussen van kleine kinderen wel gevaccineerd, maar niet de leidsters van crèches?

„We hebben het overwogen, maar niet gedaan. Mede omdat het percentage crèchepersoneel dat zich zou laten vaccineren laag zou zijn. Lager dan bij broers, zussen en ouders van de crèchekinderen. We adviseren ouders overigens wel kinderen thuis te houden die de Mexicaanse griep hebben.”

    • Frits Baltesen