FBI deed onderzoek naar majoor

De FBI heeft gisteren bevestigd dat het van eind vorig jaar tot begin dit jaar kortstondig onderzoek deed naar majoor Nidal Malik Hasan, de veronderstelde dader van het bloedbad op Fort Hood waarbij donderdag 13 mensen werden gedood en 29 gewond.

Hasan kwam in beeld bij de FBI nadat hij afgelopen december e-mailcontact had met een radicale moslimgeestelijke in Jemen. Deze in de VS geboren Anwar al-Awlaki was, voordat hij zijn geboorteland in 2002 verliet, imam in een moskee in Falls Church, Virginia. Dit gebedshuis werd in die jaren door Hasan en zijn familie gefrequenteerd, evenals door drie van de kapers van ‘11 september’.

In een verklaring op zijn internetsite prees Awlaki majoor Hasan gisteren als „held”. „Hij is een man met een geweten die niet kon leven met de tegenspraak tussen zijn moslimzijn en dienen in een leger dat vecht tegen zijn eigen volk. De enige manier waarop een moslim op islamitische wijze kan rechtvaardigen om in het Amerikaanse leger te dienen is door het voorbeeld van mannen als Nidal te volgen.”

Volgens de federale recherche is er vooralsnog echter „geen enkele informatie die er op duidt dat Hasan handlangers had of een rol had in een groter terroristisch complot”.

De FBI zou het onderzoek naar Hasan gestaakt hebben, omdat de inhoud van de e-mailwisseling niet verdacht was: de correspondentie paste binnen een onderzoek dat de majoor deed naar posttraumatische stressstoornissen bij militairen.

Rechercheurs concludeerden dat „Hasan niet betrokken was bij terroristische activiteiten of terroristische planning”, verklaarde de FBI gisteren. Directeur Muller heeft niettemin een intern onderzoek bevolen om te bepalen of zijn dienst aanwijzingen miste dat Hasan met plannen voor een aanslag rondliep.

Hasan, die door een agente werd neergeschoten, is sinds zaterdag weer bij bewustzijn en aanspreekbaar en heeft een advocaat tot zijn beschikking. Hij zal als militair terechtstaan als voor een krijgsraad.

Vandaag zou er een herdenkingsdienst worden gehouden op de basis. President Barack Obama en zijn vrouw Michelle hebben gezegd aanwezig te zijn. (AP)